De positie van Virtual Cloud Operators

Redactie WINMAG Pro
Virtual Cloud Operators (VCO’s) gaan gebukt onder de dominantie van grote Amerikaanse cloudspelers. Door vendor lock-in en de strikte prijspolitiek van deze cloudaanbieders hebben zij moeite om een duurzaam eigen business model te ontwikkelen. Fully managed white label cloud computing, gebaseerd op Europese technologie, biedt het gewenste tegenwicht aan deze dominantie.

Vendor lock-in drukt op VCO

Er komen steeds meer service providers op de markt niet willen investeren in hardware omwille van wendbaarheid en daarom hun business model volledig rond cloud opbouwen: Virtual Cloud Operators of VCO’s. Software-as-a-service (SaaS-oplossingen) maakte de afgelopen jaren al een opmars en ook Infrastructure-as-a-service (IaaS) wordt populairder. 

Deze VCO’s worden echter geconfronteerd met vendor lock-in van de dominante Amerikaanse cloudspelers. 

Door vendor lock-in zijn VCO’s gebonden aan de strikte prijspolitiek van de Amerikaanse cloudaanbieders. Dit resulteert in zeer beperkte marges voor de betrokken VCO’s, waardoor zij weinig speelruimte hebben om een duurzaam eigen business model te ontwikkelen in een zeer concurrerende markt. Daarnaast komt het voor dat de dominante Amerikaanse cloudaanbieders de klanten van VCO’s rechtstreeks benaderen, waardoor zij nog meer van hun positie en de controle over hun eindklanten verliezen. 

VCO’s hebben daarom behoefte aan Europese cloudtechnologie, die ze in een as-a-service model kunnen aanbieden, met meer vrijheid om hun eigen voorwaarden te bepalen, zonder dat de eindklant daar per definitie een hogere prijs voor moet betalen én bovendien met een eigen branding. 

Tegenwicht aan dominantie

Dat is precies waar een fully managed white label cloud computing model, gebaseerd op Europese technologie, op inspeelt. Fully managed white label cloud computing stelt VCO’s in staat om een cloudomgeving te ontwikkelen zonder grote investeringen te hoeven doen of een volledig IT-team voor onderhoud te hoeven inschakelen. De VCO maakt gebruik van een cloud-as-a-service oplossing van een Europese cloudtechnologiespeler zodat hij deze dienst vervolgens kan bieden aan de eigen klanten. Dit model levert zowel VCO’s als hun eindklanten voordelen op. 

Ten eerste stelt het VCO’s in staat om eenvoudig en snel zélf cloud operator te worden onder de eigen naam. In de volledig zelf beheerde cloudomgeving-as-a-service kan een VCO zijn eindklanten voordelen aanbieden zoals controle over de data, lokale dataopslag, eenvoudige facturatie etc, met een betere klantenbinding als resultaat. 

Door zelf als cloud operator op te treden behoudt de VCO controle, ook met betrekking tot financiën en facturatie. Via een geïntegreerd portaal kunnen marges worden beheerd. Dit stelt VCO’s in staat hun eigen business verder vorm te geven. 

Bij Europese cloudtechnologiespelers staat de hardware altijd binnen Europa, en de eindklant kan bepalen van welke fysieke locatie hij gebruik wenst te maken. Op die manier kunnen deze cloudtechnologiespelers hun eindklanten garanderen dat hun data steeds lokaal blijven en ze tevens de volledige controle over hun eigen data behouden. Tegelijk bieden ze hun klanten ook een oplossing om een edge-strategie te ontwikkelen als aanvulling op hun cloudbeleid.

Voor VCO’s die onder de dominantie van Amerikaanse cloudaanbieders uit willen is fully managed white label cloud computing de oplossing om de regie over de eigen business terug te krijgen. Een dergelijk model biedt de tools en concrete business voordelen om te overleven én te groeien in de continu evoluerende mondiale cloudmarkt.

- Jeroen van Langenhove, managing director bij Whitesky

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

Redactie WINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie