De storage-race gaat door: Nimbus Data introduceert 100TB SSD ExaDrive DC100

Peter Güldenpfennig
Exact een maand nadat Samsung SSD’s met de grootste opslag ter wereld introduceerde, komt Nimbus Data met nieuwe SSD’s op de markt van maar liefst 100TB.

De 30TB SSD’s die Samsung vorige maand introduceerde maakten indruk, maar daar gaat Nimbus Data met de ExaDrive DC100, SSD’s met 100TB flash memory aan opslagruimte, dus keihard overheen. Zoals Engadget al meldt: dat zijn 20 miljoen nummers van 5MB elk, in een 3.5-inch form factor die je zo in je PC schuift.

Nimbus Data ExaDrive DC100

De SSD is uiteraard niet bedoeld voor thuisgebruik, maar om server- en storage-capaciteiten te vergroten in de grootzakelijke markt. Bovendien scheelt het ruimte per rack binnen datacenters, wat welkom is met de explosieve groei van data. Met een rack gevuld met ExaDrive DC100 SSD’s ontstaat er ruim 100 petabytes aan capaciteit, een indrukwekkende hoeveelheid voor een enkel rack.

De prijs is wellicht het grootste struikelblok waarom je de ExaDrive DC100 niet binnen afzienbare tijd in een consumentenomgeving zal aantreffen. Volgens Nimbus Data zullen de kosten vergelijkbaar zijn met andere enterprise-SSD’s ‘on a per terabyte basis’. Lees: tienduizenden dollars. Veel geld voor opslag. Echter, reken erop dat naarmate zakelijke storage-oplossingen groeien in capaciteit, deze groei uiteindelijk ook zijn weg vindt in betaalbare SSD-oplossingen voor consumenten en kleinzakelijk gebruik.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

PeterGüldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen vanPeter