De toegevoegde waarde van een ISO 27001 certificaat

Redactie WINMAG Pro
Vraag je je af wat de toegevoegde waarde is van een officieel ISO 27001 certificaat? Klant- en andere informatie is tegenwoordig voor bijna elk bedrijf erg waardevol. Heel veel draait immers om het verzamelen, opslaan en verwerken van informatie. Jammer genoeg weten ook mensen met slechte bedoelingen hoeveel die data waard is. Net zoals een geldtransport goed beveiligd is, moet ook het opslaan en verzenden van data beveiligd worden. Dat kan op verschillende manieren. De internationale norm ISO 27001 geeft een raamwerk waarbinnen een bedrijf informatiebeveiliging vorm kan geven.

Jouw bedrijf beveiligen brengt veel werk met zich mee, maar het is hoogst noodzakelijk. Wanneer de informatiebeveiliging van jouw bedrijf voldoet aan de norm ISO 27001, dan kun je het officiële ISO 27001-certificaat ontvangen voor jouw bedrijf. Hiermee laat je zien dat er bepaalde veiligheidsmaatregelen zijn geïmplementeerd in de bedrijfssystemen. Je zou je natuurlijk kunnen afvragen wat de meerwaarde daarvan is, maar ik heb drie goede argumenten waarom een ISO 27001 certificaat echt de moeite waard is.

1. Het zorgt voor meer motivatie en doorzettingsvermogen

Een ISO 27001 certificaat ontvang je alleen als jouw bedrijf voldoet aan alle eisen uit de norm. Of je nu zo’n certificaat wenst of niet, om goed te zijn moet je altijd proberen om aan deze normen te voldoen. Alleen zo kun je er zeker van zijn dat je al het mogelijke hebt gedaan om informatielekken te voorkomen. Het vergt wél tijd, moeite en geld om aan de vereisten te kunnen voldoen. Bovendien stopt het werk niet bij het implementeren van een kwaliteitssysteem volgens de ISO 27001. Na de invoering volgt namelijk de opvolging en moet je continu verbeteringen blijven aanbrengen.

Het is dan ook niet ondenkbaar dat jij en je medewerkers na verloop van tijd de motivatie een beetje verliezen. Als je dan tóch al alle moeite hebt gedaan om aan de ISO 27001 te voldoen, dan kun je toch evengoed meteen een certificaat aanvragen? Hiermee kun je namelijk aantonen hoe goed je bezig bent. Niet alleen voor jou, maar ook voor je hele team, kan een officieel certificaat een belangrijke bron van erkenning zijn. Bevestiging voor het werk zal ervoor zorgen dat je gemotiveerd blijft om altijd het beste van jezelf te geven.

2. Een band van vertrouwen

Ook naar anderen toe kan een ISO 27001-certificaat voor je bedrijf een echte meerwaarde bieden. Het laat andere stakeholders namelijk zien hoe goed jullie bezig zijn. Een ISO 27001 certificaat ontvang je niet zomaar, dat weten andere bedrijven en zakenpartners ook. Daarom is het behalen van dit officiële certificaat een erg krachtig signaal naar buiten toe. Het toont aan dat je alles op alles hebt gezet om er voor te zorgen dat de informatie in het bedrijf veilig is.

Zeker wanneer het gaat over grote orders of over contracten met grote bedrijven, wil iedereen zeker zijn dat de informatie intern goed wordt beveiligd. Op die manier kun je heel wat toekomstige problemen voorkomen en kunnen zakenpartners met een gerust hart hun informatie aan je toevertrouwen.

3. Jaarlijkse terugkoppeling

Een derde groot voordeel van het behalen van een ISO 27001 certificaat is de jaarlijkse terugkoppeling. Om je certificering te behouden, volgt er immers jaarlijks een hercertificering. Wat doen jullie nu al goed, wat kan er in de toekomst nog beter? Door dit van een onafhankelijke expert te vernemen, kun je de informatiebeveiliging naar een nog hoger niveau tillen.

Hoeveel kost een ISO 27001 certificaat?

Heel vaak wordt er gevraagd naar de ISO 27001 kosten. Het is echter moeilijk om daar een prijskaartje aan te hangen, want elk bedrijf is anders. Informatiebeveiliging moet passen bij de dagelijkse processen binnen een bedrijf en moet dus per bedrijf worden bekeken. Dat geldt ook voor de interne audits die moeten worden uitgevoerd. Belangrijk om te weten, is dat een officieel certificaat niet goedkoop is. Toch is het een kleine investering wanneer je het afweegt tegen de voordelen ervan. 

Je moet zo’n officieel in elk geval niet zien als een kostenpost, maar als een investering voor de toekomst. Doordat klanten meer vertrouwen in je bedrijf zullen hebben, ben je in staat om ook bij grotere partners contracten in de wacht te slepen. Daardoor kun je in de toekomst ook meer gaan verdienen. Ook de motivatie die het certificaat levert voor het personeel brengt voordelen met zich mee. Denk maar aan de productiviteit die zal stijgen. Een ISO 27001 certificaat is dan ook om meerdere redenen de moeite waard.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie