De toekomst van de AI-wetgeving? Begin nu!

Redactie WINMAG Pro

De eerste versie van de AI-act, de wetgeving om kunstmatige intelligentie te reguleren binnen de EU, is op 9 mei 2023 goedgekeurd door de Europese Commissie. Het zal nog wel eventjes duren voor deze wetgeving langs alle lidstaten gegaan is en er zal hier en daar zeker nog aan gesleuteld worden, aangezien AI zich steeds sneller en verder ontwikkelt.

Tekst: Marcel Leeman

Maak echter niet de vergissing om te denken dat je nog wel een jaartje kan wachten om je voor te bereiden op de nieuwe wetgeving. Of denk je dat je al je programma's, documenten en protocollen in een enkel maandje kan updaten? In dat geval koers je af op een enorm bedrijfsrisico en een flinke boete.

Anticiperen op AI-wetgeving

Waarschijnlijk gebruik je indirect al veel meer AI dan je beseft. Inventariseer eens alle programma's in je bedrijf om te kijken in hoeverre AI hierin verwerkt zit en wat hiervan de risico's zijn. Neem desnoods contact op met de leverancier om deze informatie op te vragen. Bedenk dat de ontwikkelingen van kunstmatige intelligentie steeds sneller gaan en dat het niet meer mogelijk is om AI buiten je digitale werkomgeving te houden. Bovendien zou je dan veel nieuwe kansen missen. Kansen die je nu misschien nog niet voor mogelijk houdt.

Hoe gebruik je data met AI?

Je gegevens zijn het kapitaal van je bedrijf en dat kapitaal moet je benutten. In je data ligt informatie opgeslagen over je cliënten en leveranciers, maar ook over je bedrijfsvoering, missie en bedrijfscultuur. Een AI kan deze data onder meer gebruiken om nieuwe marketingcampagnes te bedenken of nieuwe functies met bijpassende kandidaat-profielen voor te stellen. Inventariseer daarom nu alvast al je bedrijfsdata en sla ze georganiseerd en overzichtelijk op, zodat je later makkelijk toegang hebt tot deze schat aan informatie.

AI-wetgeving is noodzaak

De komende AI-wetgeving reguleert hoe bedrijven AI-technologieën ontwikkelen of anderzijds gebruiken omdat dit grote gevolgen heeft voor privacy, veiligheid en ethiek. De AI-act geeft hier goede richtlijnen voor. Daarom is noodzakelijk om deze en aanvullende wetgeving te begrijpen zodat je bedrijf aan de regels kan voldoen.

Voldoen online platforms aan AI-regelgeving?

Natuurlijk hoeft niet iedereen het AI-wiel opnieuw uit te vinden. Je kan ook een online platform gebruiken dat AI-diensten aanbiedt. Steeds meer particulieren en bedrijven maken hier gebruik van. Het platform van Textmetrics voldoet al aan de AVG (GDPR) voor de verwerking van persoonsgegevens en houdt uiteraard de AI-wetgeving nauwlettend in de gaten.

Platforms die buiten de EU gehost worden, zullen zich vooralsnog niet gedwongen voelen om zich aan onze wetgeving te houden. Houd hier rekening mee, want je wil echt niet dat een ongereguleerde AI er met je bedrijfsgeheimen vandoor gaat.

Op de AI-act anticiperen

Zo bereid je je voor op de toekomstige regelgeving:

  • Houd jezelf op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in AI-wetgeving.
  • Evalueer je AI-protocollen regelmatig en pas ze desgewenst aan.
  • Raadpleeg juristen om te zorgen dat je bedrijf compliant is en blijft.
  • Train je team over de eisen en gevolgen van AI-wetgeving.
  • Vraag advies aan leveranciers en partners. Bij Textmetrics hebben we bijvoorbeeld verschillende AI- en dataspecialisten om mee te brainstormen.

Risico's en kansen

Al met al is de komende AI-wetgeving vooral goed nieuws, omdat het ons helpt AI-risico's te beheersen. Vergeet echter ook de positieve kanten van AI niet. AI biedt onvoorstelbare mogelijkheden: nu is het moment om een sprong vooruit te maken met je bedrijf.

Dit is een artikel uit Baaz 1.2024. Lees hem nu digitaal: Baaz 1.2024!

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie