De voordelen van een mifi router

Joël van Vugt
Je zou het haast vergeten, maar ook in Nederland zijn gebieden waar het internet niet om over naar huis te schrijven is. Vooral buiten de stedelijke gebieden en buiten de randstad is het soms lastig om überhaupt een verbinding te creëren die zakelijk voldoende bandbreedte biedt. En dat is lastig. Zeker met het overschakelen van ISDN naar VoIP en met de opkomst van werken in de cloud, is een stabiele internetverbinding met voldoende bandbreedte belangrijker dan ooit. Gelukkig is er een oplossing: de mifi router.

Mifi is een samenvoeging van de woorden ‘mobiel’ en ‘wifi’. Het is een draagbare router, die in vrijwel alle opzichten hetzelfde werkt als een normale router. Behalve dan één: hij werkt op een simkaart. En dat betekent dat de mifi zijn data niet via een verouderde telefoonkabel uit de grond haalt, maar via het 4G-netwerk dat vrijwel overal in Nederland beschikbaar is. Heb je een beetje fatsoenlijk bereik, dan kun je met een mifi die 4G ondersteunt, makkelijk snelheden halen tussen de 30 en 50 megabit per seconde. En dat is meer dan voldoende voor alle ‘normale’ zakelijke belangen.

Mifi router

Om een mifi te gebruiken heb je dus twee dingen nodig: een mifi router met 4G en een simkaart met een onbeperkt data-abonnement. Het eerste is niet zo moeilijk te regelen. Vrijwel alle Nederlandse mediabedrijven hebben ze in hun assortiment. De prijzen van 4G mifi routers lopen daarbij behoorlijk uiteen en bedragen ergens tussen de 70 en 150 euro. Daarbij moet wel worden gezegd dat je dan over een commerciële mifi router beschikt. Heb je een goed telefoonbereik, dan is dat waarschijnlijk prima. Heb je minder bereik, dan moet je op zoek naar iets beters.

Mifi antenne

In dat geval kun je namelijk een heuse mifi antenne kopen. Die versterkt de signaalontvanger van de router, waardoor je met een minder bereik toch een goede bandbreedte kunt creëren. Overigens geldt daarbij wel dat je dan ook over een mifi router moet beschikken met een antenne-ingang. En helaas zijn dat vooral de duurdere exemplaren. Ook de antennes zelf vind je in alle prijsklassen. De goedkoopste, via buitenlandse webshops, zijn ongeveer € 30,- of € 40,-. Wil je een professionele antenne? Dan loopt de rekening al snel op naar zo'n € 200,-.

LEES OOK: Het DNA van NETGEAR

Abonnement

De belangrijkste reden waarom mifi 's tot nu toe weinig zakelijk gebruikt worden, is het tot voor kort ontbreken van bruikbare data-abonnementen. Het is pas sinds de afgelopen paar jaar dat het weer mogelijk is om onbeperkte data-abonnementen aan te schaffen en. Het nadeel is dat in veel gevallen hier wel de nodige haken en ogen aanzitten. Zo mag je bij geen enkele Nederlandse provider een voor een telefoon bedoelde simkaart in een mifi router stoppen. Dat wordt gezien als misbruik, waardoor je abonnement beëindigd kan worden.

T-Mobile

De enige die wel een zakelijk data-abonnement aanbiedt, dat gebruikt kan worden in een mifi router, is T-Mobile. Al heet het dan geen telefoonabonnement, maar een tablet abonnement. De kosten hiervan bedragen ongeveer € 35,- per maand, waarmee je dan onbeperkt gebruik mag maken van data via het telefoonnetwerk.

Back-up

Behalve als oplossing voor bedrijven met een slecht netwerk, bieden mifi 's nog een aantal handige voordelen. Zo kun je een mifi ook prima achter de hand houden als back-up voor je normale verbinding. Vrijwel geen enkel bedrijf kan tegenwoordig nog functioneren zonder internet, vanwege de communicatie. Op het moment dat je verbinding wegvalt, vervalt je bedrijf al snel in een grote kantine waarin al het personeel rustig zit te wachten totdat de verbinding hersteld is en iedereen weer aan het werk kan. Zeker voor nutsbedrijven, ICT-bedrijven en overheidsinstellingen is dat natuurlijk not-done. Een mifi router is dan ook een ideale back-up voor vrijwel ieder bedrijf dat eigenlijk niet zonder een internetverbinding kan. Omdat het via de telefoonpalen werkt, is het veel minder vatbaar voor storingen dan het normale netwerk.

Uitbreiding voor bedrijfsnetwerk

Een andere handige oplossing is om mifi routers te gebruiken binnen grotere bedrijfshallen. Op het moment dat je bedrijfspand groter is dan het bereik van je router heb je een aantal opties. Of je kiest voor een netwerk van extenders, om overal bereik te creëren, of je koopt een aantal mifi routers. De kans is groot dat je met de mifi's een stuk goedkoper uit bent.

Tot slot hebben mifi's nog één groot voordeel: ze zijn klein. De meeste mobiele routers passen makkelijk in je broekzak en werken naast de kabel ook op een accu. Afhankelijk van de kwaliteit van de accu kun je er makkelijk drie tot twaalf uur mee vooruit als je hem meeneemt. Daarmee zijn ze ook ideaal voor zakelijke besprekingen, of voor als je een dagje buiten je kantoor wilt werken.

Joël van Vugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Joël