Voor gemiddelde Nederlander niet haalbaar om mining operatie op te zetten

De wereld van het ‘minen’ van cryptocurrencies

Redactie WINMAG Pro
Bitcoin, altcoins en de blockchain. Volgens sommigen is het een enorme zeepbel en kan het misgaan, maar het overgrote deel van betrokkenen is lyrisch. Zij zeggen dat het de meest revolutionaire IT ontwikkeling is sinds het intreden van het internet.

Natuurlijk moet dat nog bewezen worden, maar is het een feit dat het heel wat teweeg heeft gebracht in de wereld. Je kunt deze digitale valuta kopen via bijvoorbeeld Bitvavo, maar je kunt ze ook ‘minen’. Wat houdt dit precies in en is dat ook voor de gemiddelde Nederlanders met wat interesse weggelegd?

Wat is minen?

De Bitcoin staat, zoals de meeste mensen wel weten, op de hiervoor ontwikkelde blockchain. Deze blockchain is een gigantische keten en cijfers en bij het bezitten van een Bitcoin maak je deel uit van deze keten, eigenlijk een groot logboek. Echter moet overschrijven van Bitcoins van adres A naar adres B worden geverifieerd en dit gebeurt door zogenaamde ‘miners’. Wanneer deze miners er niet zijn zullen de transacties nooit worden geaccepteerd op de blockchain en is het systeem niet van waarde.

Een miner zorgt ervoor dat de transacties worden geverifieerd door het oplossen van een wiskundige formule. Deze formule is bepaald door de uitvinder van de bitcoin, het pseudoniem Satoshi Nakamoto (wie dat mag zijn laten wij in het midden). De miners lossen dus de wiskundige formule op en hiermee wordt een nieuwe transactie in het immense logboek geaccepteerd. Voor het oplossen van deze berekening ontvangt de miner een beloning, of wel een 'fee'. Deze manier van verificatie is ontworpen om frauduleuze praktijken te voorkomen, bijvoorbeeld dubbele transacties, en daarom wordt een transactie in het bitcoin logboek door zes miners gecontroleerd.

De miningfarms gaan aan kop

Voorheen, voor de enorme gekte op de cryptomarkt, was het voor mensen met een sterke computer nog mogelijk om zelf te minen. De rekenkracht die nodig was, was op dat moment nog een stuk minder dan tegenwoordig. Door het grote aantal transacties op bijvoorbeeld de bitcoin keten zijn er tegenwoordig grote investeringen nodig. In Nederland zijn er bedrijven die het minen op grote schaal doen, ook wel 'miningfarms' genoemd. Dit zijn bedrijfspanden waar tientallen en soms wel honderden computers staan te draaien om een plek in te nemen in het steeds drukker wordende miningproces. Computers met de meest sterke videokaarten die je maar kunt bedenken maken vandaag de dag de dienst uit. Zeer lucratief, maar ook risicovol gezien de grote schommelingen in waarde. Zo daalde de Bitcoin van ¢19.000 (december 2017) tot ¢6600, maar geduld is voor deze miners een schone zaak.

Een nog betere aanpak om rendabel crypto’s te minen is de ‘farms’ te verhuizen naar landen waar de elektriciteitsprijs lager ligt. De meeste kosten zitten namelijk in de stroom die nodig is om de computers, servers en koelinstallaties. Door te verhuizen naar deze landen (o.a. China, Moldavië en IJsland) kunnen de kosten van de stroomrekening in sommige gevallen gehalveerd worden. En dat zorgt er logischerwijs weer voor dat de investering sneller is teruggewonnen.

Miningproces uitbesteden 

De investering in een miningcomputer, videokaarten en ventilatoren begint bij zo’n €4000,-. Veel mensen hebben dit niet zomaar liggen, maar daar is een oplossing voor gekomen. Er zijn miningfarms die (een gedeelte van) hun computers beschikbaar stellen voor verhuur. Hierbij kan je een maand abonnement afnemen om deel te nemen aan de investering.

Een bekende miningfarm uit Nederland kreeg van vrienden en kennissen de vraag of hij voor hen ook miners had. Dit had hij en na het importeren vanuit China werden deze doorverkocht. Later kreeg hij echter de opmerking dat zij de systemen lastig vinden en de software niet up-to-date kregen. De ondernemer bedacht dat hij ook een ruimte kon huren en de dienst uit handen nemen. Een deel van de computers gebruikt hij nog voor eigen mining terwijl hij met het andere deel een stabielere kasstroom kon opzetten. Hier speelde de koersschommelingen natuurlijk geen rol.

Investering niet waard?

In de meeste gevallen komt het voor dat het voor een gemiddelde Nederlander niet interessant of haalbaar is om een mining operatie op te zetten. De investering zal te hoog zijn en rendement wordt pas op langere termijn behaald. Wat dan interessant kan zijn is het investeren in crypto’s. Met voldoende research aan de hand van technische analyses, maar ook door experts aan te schrijven, is het in sommige gevallen best de gok waard. Heb je voor jezelf de perfecte munt gevonden en denk je dat deze het op termijn gaat maken? Bekijk dan deze website, want hier is kopen van bitcoins en andere altcoins zeer eenvoudig gemaakt. Er kan met iDeal afgerekend worden en dit is toch wel een stuk eenvoudiger dan het eerst moeten betalen middels bankoverschrijving en het misschien wel in contact komen met een Letse bank wat in veel gevallen de standaard is. 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie