De zelf vervangende laptop

Redactie WINMAG Pro
Je bent thuis aan het werk en er staat een pakketbezorger voor de deur met een grote groene doos. Dat is op zichzelf niets nieuws in deze tijd. Maar wél wanneer je een nieuwe laptop in de doos aantreft, die automatisch door je huidige laptop is besteld, omdat hij detecteerde dat hij vandaag of morgen kapot zal gaan. Dit is niet alleen een cadeautje tijdens de feestdagen, maar het hele jaar door.

Ineens valt je laptop uit

Het is enorm vervelend als je laptop ineens kapot gaat. Vaak gebeurt het onverwachts en precies wanneer het niet uitkomt. Je vreest voor niet opgeslagen werk, je kunt niet verder met waar je mee bezig was, je hangt uren aan de lijn met een technische dienst en in het ergste geval ben je de computer ook nog eens enige tijd kwijt omdat hij gemaakt moet worden. Met een beetje geluk krijg je een 10 jaar oud bakbeest als leenlaptop waarop je alle programma’s opnieuw moet installeren. 

Dit moet anders kunnen. We vragen het Martijn Smit, Marketing Director Europa bij Bechtle. Martijn: “ICT moet een eindgebruiker productiever maken, niet onnodig hinderen. Software is al jarenlang altijd en overal beschikbaar middels cloudoplossingen, maar als je problemen krijgt met hardware, dan heb je vaak nog een flinke uitdaging. Dat kan anders”

Bovendien komt daarbij kijken dat je de komende periode helemaal niet naar een kantoor wilt of kunt om je computer in te leveren en een nieuwe op te halen. Dat maakt een laptop die ‘zelfzelf vervangt’ heel aantrekkelijk. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk?

Bechtle Device-as-a-Service

Bechtle AG (met dochterondernemingen ARP, Bechtle direct en BuyITdirect in Nederland) heeft zich daar de afgelopen jaren volledig in ontwikkeld. Smit: “Via DaaS (Device-as-a-Service) kan een onderneming verschillende laptops en andere hardware afnemen, van iedere willekeurige leverancier en voor een gemiddelde periode van een tot drie jaar. De gezondheid van de apparaten wordt constant gemonitord, er worden (swap-)services verleend indien nodig. Zo kan de organisatie zich blijven richten op haar eigen productiviteit en altijd op- en afschalen wanneer dat nodig is.”

 

Bedrijven beschikken niet over de juiste technologie

Volgens de recente studie, ‘Technology and the Evolving World of Work’, vindt bijna de helft (44%) van de respondenten wereldwijd dat hun bedrijf niet over de technologische middelen beschikt die ze nodig hebben om effectief te werken. Organisaties worden zo gedwongen om zich snel aan te passen aan de behoeften van werknemers op afstand, waardoor de behoefte aan DaaS en voordelen ervan steeds meer toenemen.

Een hardware abonnement

Abonnementsdiensten zijn er tegenwoordig in bijna alle industrieën. We streamen muziek, films en boeken, huren remote werkplekken en leasen auto’s. Zo ben je nooit verplicht om iets te kopen, heb je altijd het nieuwste van het nieuwste en kun je het onderhoud compleet uit handen geven.

Een abonnement op je hardware, inclusief diensten en financiering, kan dus ook, alleen is dat nog vrij nieuw. Smit: “IT managers willen zich bezighouden met strategie en op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen. Ze willen zich niet bezighouden met operationele ondersteuning. In de meeste organisaties zijn inmiddels vier generaties werkzaam en die hebben allemaal verschillende wensen en eisen. Daarom brengt een abonnement op hardware heel veel voordelen met zich mee.”

“Daarnaast is het vaak verbazingwekkend voor organisaties als ze zien wat de kosten van de huidige ondersteuning zijn. Er zijn veel verborgen kosten en die zorgen vaak voor onvoorspelbaarheid en risico. Een vaste maandprijs voor alle services en het apparaat, gecombineerd met het op- en afschalen van aantallen, kan zorgen voor rust en zekerheid.” 

De banden bepalen of je de race uitrijdt en wint

Een succesvolle digitale transformatie vereist meer dan alleen nieuwe apparaten aanschaffen. Door gebruik te maken van DaaS kunnen bedrijven zowel bijgewerkte technologie als ondersteunende diensten betaalbaarder beveiligen. 

Nu de meeste van ons thuis aan het werk zijn, is de vraag naar hardware ook gestegen. Want op je privélaptop werken voor de zaak is ten eerste niet fijn (hallo, afleiding!) en ten tweede onveilig voor het bedrijf. Voor iedereen een thuiswerkplek aanschaffen, dat is ook een flinke uitgave. 

Martijn: “Al voor de Covid-epidemie uitbrak, zagen wij een verschuiving naar een hybride manier van werken. Activity Based Working, waar de taak of opdracht waaraan je werkt, bepaalt waar je werkt, is bij ons het uitgangspunt. Ook daar is defecte hardware (en daarmee de tijd en frustratie van het verliezen van productiviteit) een onderbelichte zaak. Een Formule 1 auto kan nog zo goed zijn, de banden bepalen of je de race uitrijdt en wint.”

Zo is het maar net. Niemand wil gehinderd worden door hun device, waar je ook werkt. Je moet veilig en vertrouwd op kantoor, in de trein, aan de keukentafel en op een tropisch eiland kunnen werken. Zonder gedoe. Technologie is een stuk slimmer dan dat wij zijn. Dus laat je laptop maar lekker een nieuwe versie van zichzelf toesturen als hij merkt dat dat nodig is. Dan heb jij nog even tijd voor een extra kopje koffie.

Martijn Smit, Marketing Director Europa bij Bechtle

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie