Deelfietsen sturen persoonsgegevens illegaal door naar China

Ruben den Boer
De deelfietsendienst Mobike blijkt illegaal locatiegegevens en telefoonnummers door te sturen naar China en Singapore. Ook Nederlandse gebruikers worden hier slachtoffer van. Dat blijkt uit een onderzoek wat nu.nl uitvoerde.

Zodra een gebruiker de app van Mobike downloadt - essentieel voor het gebruik van de dienst - vraagt app of de gebruiker zijn locatiegegevens wilt delen. Doet de gebruiker dit niet, dan is de app en dus de deelfietsen onbruikbaar. Daarna wordt aan gebruikers gevraagd of ze hun identiteit kunnen identificeren via sms, zij moeten daarvoor hun telefoonnummer opgeven.

AVG

Hoewel het opvragen van deze gegevens niet verboden is, moeten gebruikers wel eerst goed kunnen weten wat er met hun gegevens gebeurt, en dat laat Mobike niet weten. ‘Mensen moeten die keuze vrij, goed geïnformeerd en uitdrukkelijk kunnen maken, en dat voordat de verwerking van persoonsgegevens start’, zegt Martijn Pols, woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens tegen nu.nl. De werkwijze van Mobike voldoet niet aan deze voorwaarden en is daarom in strijd met de AVG.

Mobike verdedigt zich

Mobike verdedigt zich uiteraard. Na het zien van de resultaten van het onderzoek van nu.nl reageert woordvoerder Steve Milton als volgt: ‘We zijn ervan overtuigd dat we voldoen aan de GDPR. Onze werkwijze is vergelijkbaar met die van andere bedrijven die in deze sector actief zijn’.

Bo Zhao, expert van de Universiteit Tilburg op het gebied van grensoverschrijdende databescherming tussen de Europese Unie en China, spreekt dat echter tegen: ‘Dit is geen standaardpraktijk van andere apps, in ieder geval op de Nederlandse markt, zoals de apps van NS en ANWB’.

Deelfietsen

Deelfietsen groeien de afgelopen jaren enorm in populariteit, vooral in Zuid-oost Azië worden de diensten veel gebruikt (Mobike is van origine ook Chinees). Voor een relatief lage prijs kan elke gebruiker een fiets in zijn buurt vinden en deze gebruiken. Die relatief lage prijs is echter haalbaar omdat deze diensten locatiegegevens veelaal doorverkopen aan techgiganten en overheden. De twee grootste investeerders in de deelfietsen-industrie zijn dan ook twee grote, Chinese techbedrijven: Tencent en Alibaba.

afbeelding van Ruben den Boer

Ruben den Boer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Ruben