Deurslot met gezichtsherkenning in China

Jordi Smit
Gezichtsherkenning in deursloten; de Chinese autoriteiten hebben sociale huurwoningen in Bejing hiermee voorzien. Dit moet illegale onderhuur en misbruik door huurders voorkomen.

Werkwijze gezichtsherkenning

Huurders laten hun gezicht scannen voor binnenkomst. Vervolgens herkent het gezichtsherkenningssysteem de huurder en zal hem of haar toegang verlenen, terwijl vreemden geen toegang krijgen. Momenteel zijn de gezichtsscans van 100.000 huurders en hun familie verzameld. Het is de bedoeling dat het systeem uiteindelijk de gezichtsscans van 120.000 huurders zal bevatten en in juni van dit jaar bij alle sociale huurwoningprojecten in Beijing is uitgerold.

Gezichtsherkenning voor alleenstaande ouderen

De gezichtsherkenning kan overigens ook op alleenstaande ouderen letten. Als een ouder iemand enige tijd zijn huis niet uit of in is geweest, ontvangt de huismeester automatisch een bericht om langs te gaan, zo meldt de South China Morning Post.

Xiaozhu

Het is niet voor de eerste keer dat in China een dergelijk systeem wordt gebruikt. De Chinese tegenhanger van Airbnb, Xiaozhu, gaat de uitrol van dergelijke sloten versnellen. Op deze manier wil het bedrijf de identiteit van huurders verifiëren, wat de veiligheid moet vergroten.

LEES OOK: Surface Go Pro: ultieme tablet en laptop in één

Technologie

Gezichtsherkenning duikt inmiddels op allerlei plekken in China op. Veel Chinese steden gebruiken de technologie om mensen te betrappen die niet via het zebrapad oversteken. Een park in Beijing heeft de openbare toiletten van gezichtsherkenning voorzien om te voorkomen dat mensen teveel toiletpapier gebruiken. Een Chinese school kijkt via gezichtsherkenning of leerlingen wel opletten.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi