Directeur Huawei opgepakt in Polen

Ruben den Boer
Huawei had de politieke controversie van 2018 graag achter zich gelaten, maar het einde lijkt voorlopig nog niet in zicht. Het volgende hoofdstuk ontvouwt zich nadat de Poolse inlichtingendienst vandaag bekend maakt een directeur van Huawei opgepakt te hebben. De aanklacht? Spionage.

De Poolse autoriteiten hebben aagegeven een invalsactie gedaan te hebben in het kantoor van Huawei in Polen. Daar zou de directeur opgepakt zijn op grond van spionage. Er is ook een Pool opgepakt die werkzaam was bij telecombedrijf Orange Poland. China en Huawei hebben gereageerd en hopen dat Polen de zaak netjes zal afhandelen. Het is echter de vraag op Polen en China hetzelfde verstaan onder 'netjes'.

LEES OOK: Britten weren Huawei bij ontwikkeling alarmnetwerk

Controversie Huawei

De meeste mensen zullen Huawei kennen van de mobiele telefoons, maar de Chinese fabrikant is ook een grote speler op het gebied van netwerktechnologie. De technologie van Huawei wordt wereldwijd veel ingezet om 4- en 5G-netwerken op te zetten. Nu zijn er veel landen die zich zorgen maken over deze belangrijke positie van Huawei in de overstap naar 5G. Zij (en dan voornamelijk de VS) verdenken Huawei ervan een onderdeel uit te maken van een spionageplan van China. Het zorgde in 2018 al voor enkele arrestaties en beschuldigingen, meerdere landen gaven aan geen Huawei-technologie te gebruiken in hun toekomstige 5G-netwerken. 

 

afbeelding van Ruben den Boer

Ruben den Boer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Ruben