Dit is 'm: Apple Watch Series 5 onthuld

Zsarisse Knol
Even terzijde van de iPhone 11: ook de Apple Watch Series 5 is vanaf vandaag verkrijgbaar. Wát is er precies veranderd?

Op 10 september heeft Apple de Apple Watch Series 5 onthuld met een nieuwe Always-on Retina-display, wat betekent dat het altijd aan staat. Zo hoef je niet op het scherm te tikken of je pols op te tillen om het scherm aan te zetten. Zo zit er ook een nieuwe locatievoorzieningen in met ingebouwd kompas, internationale noodoproep en watchOS 6.

Always-on Retina-display

Wat de Apple Watches generaties hier voorheen niet aanbieden maar de Apple Watch series 5 wel, is het innovatief nieuw display, waarop de tijd en andere belangrijke dingen altijd zichtbaar hoort te zijn. Elke wijzerplaat is volledig geoptimaliseerd voor het nieuwe display en langere batterijduur. Als je je pols laag houdt, wordt het display gedimd in plaats van uit. Wanneer je jou pols weer omhoog tilt wordt het weer volledig verlicht.  

Voor deze feature is gebruik gemaakt van verschillende geavanceerde technologieën zoals: LTPO (Low Temperature Poly-silicon and Oxide-display), een displaydriver die weinig stroom verbruikt een efficiënt geïntegreerd circuit voor energiebeheer en een nieuwe omgevingslichtsensor. Door de combinatie van deze innovatieve hardware en slimme software gaat de batterij van Apple Watch Series 5 tot 18 uur mee.

Navigatie aangepast in Apple Watch series 5

Navigeren wordt nu nog eenvoudiger dankzij de locatievoorzieningen die is vernieuwd op de Watch. Met het nieuwe geïntegreerde kompas en de vernieuwde Kaarten-app kun je direct zien in welke richting je staat. Met de nieuwe Kompas-app kun je de richting, de helling, de breedte- en lengtegraad en de actuele hoogte zien.

Internationale noodoproep

Dankzij het Cellular-model van de Watch kun je dankzij Internationale noodoproep zelfs op reis in een ander land snel de hulpdiensten inschakelen. Hierbij maakt het niet uit waar het device is gekocht en of het data-abonnement is geactiveerd.  De functie werkt samen met de valdetetctie. Als je die valdetectie hebt ingeschakeld, dan wordt er automatisch een noodomroep verstuurd wanneer je bent gevallen en je na een minuut nog niet hebt bewogen.

WatchOS 6 op Apple Watch Series 5

De watchOS6 bevat allerlei nieuwe gezondheids- en fitnessfeatures. De cyclus bijhouden-app is een van die nieuwe features, waarbij vrouwen belangrijke informatie over hun menstruatie kunnen vastleggen, maar ook om te weten wanneer je de volgende menstruatie kan verwachten en wanneer je het meest vruchtbaar bent. Ook zit er een geluid-app op die je inzicht geeft in het geluidsniveau, zo weet je wanneer gehoorbeschadiging kan oplopen.

De Apple Watch is ook voor het eerst beschikbaar in titanium uitvoering. Titanium wordt vaak gebruikt voor horloges vanwege de uitstekende sterkte-gewichtsverhouding en omdat het lichter is dan roestvrij staal. Het natuurlijke titanium is verkrijgbaar in twee schitterende geborstelde uitvoeringen. Naast de klassieke uitvoeringen, zoals de goudkleurige, zilverkleurige en spacezwarte roestvrijstalen kast, is Apple Watch Series 5 nu ook verkrijgbaar met een zilverkleurige, goudkleurige en spacegrijze kast van gerycled aluminium.

Vanaf vandaag is de Apple Watch beschikbaar om te bestellen, 20 september liggen ze in de winkel. Bestel ze via Apple.com