Do's en dont's: zo houd je je netwerkbackbone op orde

Redactie WINMAG Pro
Een goede backbone is van groot belang voor de stabiliteit en daarmee de continuïteit van je bedrijfsvoering. Maar fouten zijn gemakkelijk gemaakt. Gastexpert Marcel Meijer vertelt waar je op moet letten.

Bij het aanleggen van een netwerk is het van belang dat je de juiste utp-kabel gebruikt. Een computernetwerk is vergelijkbaar met een stroomnetwerk. In de muren en goten leg je kabels neer met een stugge kern, deze kern bestaat uit één enkele koperkern. Aan het eind van deze kabel plaatst u aan de ene kant een wandcontactdoos voorzien van lsa- stroken en in de kast waar alle kabels bij elkaar komen een patchpaneel met lsa-stroken. Deze lsa stroken zijn voorzien van sleuven waar je de kabel op vastdrukt.

Als je utp-kabel met een soepele kern (meerdere koperdraden in elkaar gedraaid) zou gebruiken dan snijd u de koperaders stuk in de lsa-stroken. Soepele kabel gebruiken we altijd om een pc of printer op de wandcontactdoos aan te sluiten. Hetzelfde geldt voor de verbinding van patchpaneel naar de switch. Ga je de kabels bijvoorbeeld langs stroomkabels of TL- verlichting neerleggen, dan kun je het beste gebruik maken van FTP-kabel. FTP-kabel is een afgeschermde variant van de UTP-kabel en wordt voornamelijk gebruikt in omgevingen waarin veel storingsbronnen aanwezig zijn.

Let er wel op dat je altijd volledig koperen UTP-kabels gebruikt en niet de goedkopere aluminiumvariant CCA. Deze CCA-kabel haalt niet de snelheden van een cat5e of cat6 kabel en over grotere afstanden valt het signaal zelfs bijna weg.

Q&A

    • CAT5E OF CAT6 UTP KABEL?

Cat5e zal in de komende jaren langzaam gaan verdwijnen. Het is dus verstandig om bij het aanleggen van een nieuw netwerk cat6 te installeren.

    • STUG/SOLID/ INSTALLATIEDRAAD OF SOEPEL/STRANDED/PATCHKABEL?

Gebruik stugge utp-kabels voor het aansluiten van patchpaneel naar wandcontactdoos. Soepele utp-kabel gebruik je voor om te patchen . Op deze soepele kabel plaats je altijd een RJ45-connector.

    • WAT IS FTP / STP OF SFTP-KABEL?

Behalve de standaard UTP-kabel (Unshielded Twisted Pair) is er ook nog de FTP-kabel (Foiled Twisted Pair) en de en de S-FTP-kabel (Shielded Foiled Twisted Pair). Deze laatste twee kabels zijn de afgeschermde varianten van de UTP-kabel en worden voornamelijk gebruikt in omgevingen waarin veel storingsbronnen aanwezig zijn.

    • IS ER KWALITEITSVERSCHIL IN NETWERKKABELS?

Een goede, kwalitatief hoogwaardige netwerkkabel is volledig gemaakt van koper. Sommige aanbieders verkopen een goedkoper alternatief zoals CCA, maar deze zijn kwalitatief vele male minder dan echte koperen netwerkkabels.

    • WAAR STAAT CCA VOOR?

CCA staat voor Copper Clad Aluminium en maakt gebruik van een aluminium geleider die is bekleed met een dunne laag koper. De kabel die ervan gemaakt wordt ziet er aan de buitenkant hetzelfde uit als een echte koperen netwerkkabel en voelt ook gelijk. Daarom is het erg moeilijk om het verschil te herkennen.

Voor meer informatie, kijk op www.netwerkproducten.com

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie