Drie trends die de toekomst van netwerken in een multicloud wereld bepalen

Redactie WINMAG Pro

Cisco heeft het Global Networking Trends Report 2023 gepubliceerd. Hierin staan de resultaten van het onderzoek naar hoe IT-organisaties hun netwerktechnologie, talent en operaties ontwikkelen om digitale transformatie en multicloud-initiatieven te blijven stimuleren.

 

Het rapport is gebaseerd op een uitgebreide wereldwijde enquête onder meer dan 2.500 IT-besluitvormers uit 13 landen, waaronder de Verenigde Staten, Canada, Brazilië, Mexico, Australië, China, Indonesië, Zuid-Korea, Japan, Singapore, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. Het onderzoek biedt waardevol inzicht in verschillende belangrijke trends en prioriteiten op het gebied van business en technologie, die een invloed zullen hebben op de toekomst van netwerken en de rol van netwerken binnen een succesvolle cloudstrategie. De drie belangrijkste trends worden hieronder toegelicht.

1.   Hybride werk blijft zorgen voor uitdagingen op het gebied van veilige connectiviteit

Het blijvende hybride werken vraagt om nieuwe methoden om medewerkers op afstand veilig te verbinden met bedrijfsgegevens en -bronnen die verspreid zijn over verschillende multicloud-omgevingen. Hoewel medewerkers worden aangemoedigd om vaker op kantoor te werken, werkt meer dan 40% nog fulltime of enkele dagen per week op afstand. Hierdoor worden traditionele beveiligingsmodellen achterhaald, wat een probleem vormt voor de IT-afdeling. De belangrijkste uitdagingen voor IT-teams zijn de cloudbeveiligingsrisico's (51%) en de toename van externe medewerkers (39%).

2.   De overgang naar het gebruik van de cloud en multicloud versnelt

Als het gaat om bedrijfsflexibiliteit, zien veel bedrijven nog steeds de cloud als het antwoord. 78% van de respondenten geeft aan dat hun organisatie tegen 2025 meer dan 40% van het werk in de cloud willen hebben staan, terwijl dit momenteel slechts 63% is. Sterker nog, 42% van de cloud- en netwerkprofessionals geeft aan dat het stimuleren van een meer wendbare en schaalbare applicatieontwikkeling een belangrijke motivatie is voor het gebruik van meerdere clouds.

3.   Het veiligstellen van gebruikerstoegang tot cloudtoepassingen staat bovenaan de lijst van netwerkuitdagingen in 2023

Het behouden van end-to-end zichtbaarheid over de digitale dienstverleningsketen, bijvoorbeeld tussen gebruiker en cloud, om een consistente applicatie-ervaring te garanderen, is ook een belangrijke zorg onder IT-professionals in grote bedrijven. De belangrijkste uitdaging die wordt genoemd voor de netwerkprofessionals (41%) is het bieden van veilige toegang tot toepassingen die verspreid zijn over meerdere cloudomgevingen. Het verkrijgen van end-to-end zichtbaarheid in de prestaties en beveiliging van het netwerk, is de op één na grootste uitdaging, genoemd door 37% van de respondenten. Het verkrijgen van inzicht wordt steeds belangrijker aangezien er meer verkeer ontstaat en veel verkeer eindigt buiten de grenzen van het bedrijfsnetwerk.

"Vandaag de dag vervult het netwerk een dubbele rol: als een cruciaal instrument voor digitale transformatie en als het voornaamste middel om bedrijfsactiviteiten in stand te houden. Terwijl IT-prioriteiten verschuiven, hebben beveiliging, flexibiliteit en bedrijfsprestaties de zorgen over kosten en het netwerkbeheer overtroffen. Oplossingen die end-to-end zichtbaarheid en automatisering bieden, zijn momenteel het populairst. Hoewel de trends die in het rapport worden geïdentificeerd belangrijk zijn, ligt de werkelijke waarde in hoe ze toekomstige besluitvorming kunnen beïnvloeden”, aldus Edwin Prinsen, Managing Director bij Cisco Nederland.

Lees ook: Cisco presenteert visie voor vereenvoudiging van netwerken en veilige wereldwijde connectiviteit | WINMAG Pro

Lees ook: Cisco Live 2023: baanbrekende innovaties voor verbonden, veilige en inclusieve wereld | WINMAG Pro

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie