Droge programma’s verleden tijd; dit maakt leren in 2025 effectief
Digitalisering, ChatGPT en wetgeving; er gebeurt ontzettend veel op de werkvloer. Om als bedrijf competitief te blijven én te voldoen aan cyberveiligheid en privacywetgeving, is voortdurende bijscholing van medewerkers essentieel. Om hen, ondanks hun vaak drukke agenda, te blijven motiveren om te leren, moet de drempel zo laag mogelijk zijn. Christophe Jacobs, Chief Customer Succes Officer bij FLOWSPARKS, deelt daarom de belangrijkste trends voor e-learning in 2025 om de drempel zo laag mogelijk te houden.
1. Leerpersonalisatie
Gepersonaliseerde leercontent afgestemd op de behoeften en kennisniveau’s van medewerkers, wordt de norm in Learning & Development (L&D). Zo kun je via een learning management system (LMS) werknemers zelf laten kiezen in welke vorm zij een training willen volgen, zoals in een spel- of quizvorm. Daarnaast gebruiken bedrijven steeds vaker een intaketoets om inzicht te krijgen in het kennisniveau van medewerkers om op basis daarvan eventuele vrijstellingen te geven als zij al over bepaalde vaardigheden beschikken. Gepersonaliseerde training gaat niet alleen over tijd besparen, maar ook over het maximaliseren van de impact.
2. Gamification en storytelling
Interactieve leermodules zijn bewezen methoden om de motivatie van deelnemers te verhogen. Het toevoegen van een speels element of fictief verhaal wordt daarom door steeds meer organisaties omarmt, omdat het zorgt voor een emotionele connectie die de betrokkenheid en retentie verbetert.
3. Kort, krachtig en effectief
Leermodules worden steeds korter en dat komt door de effectiviteit van micro-learning. Bij een hoge werkdruk wordt training vaak aan de kant geschoven, en in combinatie met een beperkte aandachtsspanne en steile vergeetcurve is het geen verrassing dat traditionele leermethoden niet altijd aanslaan. Micro-learning, dat bestaat uit kleine modules, duren vaak maar enkele minuten, zijn visueel aantrekkelijk en worden gecombineerd met regelmatige herhaling om de retentie te verbeteren.
4. Training in je broekzak
Gemiddeld zitten mensen vijf uur per dag op hun telefoon. Dat maakt mobiel leren niet alleen een trend, maar een noodzaak. Nu werknemers, die digitaal zijn ingesteld, vaker hun intrede doen op de arbeidsmarkt, groeit ook de vraag naar leren onderweg. Mobiel leren, in combinatie met micro-learning, stelt werknemers in staat om onderweg, als ze aan het pendelen zijn, te trainen.
5. Sociaal en blended leren
Fysiek en sociaal leren met face-to-face interactie blijft een sterke manier om werknemers te betrekken en hun retentie te verhogen. Dit werkt vaak het beste in combinatie met online leren, dat zich vaak beter leent voor theoretische kennis. Door digitale tools te combineren met face-to-face interactie, kunnen werknemers op eigen tempo trainingen volgen terwijl ze profiteren van live discussies, feedback en samenwerking. Blended leren, de mix van online en offline leren zorgt ervoor dat werknemers niet alleen de stof begrijpen, maar deze ook kunnen toepassen in realistische scenario's.
6. AI als je docent
De nieuwste en meest leerlingvriendelijke trend in e-learning heeft alles te maken met AI. Chatbots worden ingezet om werknemers mee te nemen door trainingen, real-time ondersteuning te bieden, interessante trainingen voor te stellen en direct feedback te geven. Omdat er onmiddellijk hulp beschikbaar is, blijven leerlingen op koers zonder te hoeven wachten op input van de docent. Daarnaast worden ook de soft skills getraind. Werknemers oefenen bijvoorbeeld met feedback geven of conflicthantering, door middel van echte gesprekken met de chatbot. Het biedt een veilige, stressvrije omgeving om vertrouwen op te bouwen en communicatievaardigheden te verfijnen.
Met de huidige uitdagingen op de arbeidsmarkt, moeten L&D professionals blijven innoveren en programma’s verbeteren om werknemers gemotiveerd en geschoold te houden. Voordat je als L&D professional de stap maakt naar het integreren van innovaties, heb je een doordachte aanpak nodig. Zonder die aanpak, kunnen je inspanningen leiden tot verspilling of niet betrokken werknemers. Dat wil je niet. Stel daarom duidelijke doelen op, probeer het eerst uit met een pilotfase en laat data de rode draad zijn van je beslissingen.