Duitsland bevestigt open deur voor Huawei’s 5G

Duitsland bevestigt open deur voor Huawei ’s 5G

Jonas Bloemen
Waar de Verenigde Staten bedrijven die gelieerd zijn aan de overheid verbiedt om met Huawei te werken, sluit Duitsland niet uit dat het Chinese bedrijf gaat ondersteunen in het bouwen van een Duits 5G netwerk. Eerder waren er al geruchten, nu heeft Minister Altmaier het bevestigd.

LEES OOK: Huawei P30 Pro bezit drie camera's aan achterzijde

Duitsland onderzoekt met welke partijen het wil gaan samenwerken als het een 5G netwerk gaat bouwen. De Duitse Minister van Economische zaken, Peter Altmaier, heeft laten weten dat het geen enkel bedrijf wil uitsluiten. Dat zei hij nadat hem de vraag gesteld werd of het, net als de Verenigde Staten, niet met Huawei samen wilt werken. 

‘Wel moeten we ervan verzekerd zijn dat alle producten die in het netwerk worden ingebouwd ook echt veilig zijn en dat die geen zaken toestaan die in Duitsland strafbaar zijn.’ concludeerde Altmaier tegenover ZDF. Duitsland is bereid om daarvoor de wet aan te passen. Huawei zal dan aan strengere eisen moeten voldoen wil het meebouwen. 

Kritiek op Huawei

De regelgeving die is opgesteld voor het 5G-project houdt onder meer in dat kritieke onderdelen van netwerken alleen geleverd mogen worden door betrouwbare partijen. Zij moeten hier dan voor gecertificeerd zijn. Telecomproviders die mee willen bouwen moeten bewijzen dat ze de gestelde veiligheidsvoorschriften in acht nemen. De partijen die ook daadwerkelijk gaan ondersteunen zullen constant gemonitord worden. 

Huawei kwam de laatste maanden veel in de media omdat er twijfels zijn over het toelaten van de Chinezen bij de bouw van 5G-netwerken. Er wordt gevreesd dat de Chinese overheid Huawei gebruikt voor om te spioneren. Het was voor de Verenigde Staten afgelopen zomer al reden om bepaalde bedrijven en instanties te verbieden met Huawei te werken. Met de uitspraken van Altmaier is Duitsland het eerste machtige Europese land wat zich uitspreekt over de situatie rondom Huawei.