Review: Dynabook Portégé X30L

Geert van der Klugt
2019 tekende het begin van een nieuwe werkelijkheid. Een nieuwe laptop- en notebookwerkelijkheid, waarin vrijwel elke grote fabrikant aanstalte maakte om de loodzware modellen van vroeger te vervangen door mobielere, ultralichte devices. Alles met het oog op de mobiele professional van het moment. Aanvankelijk stak de coronacrisis een stokje voor deze nieuwe realiteit. Want is het gros van de wereld genoodzaakt om binnen te blijven, dan heeft een laptop van 870 gram weinig zin. Gelukkig is alles tijdelijk. Sommigen reizen weer enigszins vrij tussen thuis en kantoor. Dus ontvangen we ultralichte laptops als de dynabook Portégé X30L met open armen. Wij testten het model, en werden in één klap verliefd.

‘870 gram’ is geen typo. De Portégé X30L weegt nog geen kilo. Dat is op papier indrukwekkend, maar om daadwerkelijk te begrijpen wat zo’n prestatie voor de gebruikservaring betekent, moet je het model gevoeld hebben.

Had je de professional van tien jaar terug uitgelegd dat we anno 2020 zo’n geweldig vermogen in zo’n licht jasje konden steken, dan zou je uitgelachen worden. Het ene moment draai je vijf loodzware spreadsheets en acht intensieve applicaties, het andere moment klap je de laptop dicht en til je ‘m moeiteloos op.

We spreken wel vaker met lof over een nieuwe laptoprelease, want de meeste devices die we testen zijn gewoonweg goed. Vandaar benadrukken we dat de Portégé X30L niet ‘gewoonweg goed’, maar geweldig is. Dynabook bewijst het innovatieve vermogen dat Toshiba jarenlang marktleider maakte nog altijd in huis te hebben.

Aan de binnenkant

Hoewel licht, levert de Portégé X30L in geen enkel opzicht in op vermogen. Het model doet alles wat van een moderne high-end laptop verwacht mag worden.

Met een accuwerkduur van 14,5 uur blijf je productief. Met één oplaadmoment kan je bijna twee werkdagen door. Verrassend genoeg zijn het juist de werkdagen mét oplaadgelegenheid die erop vooruitgaan. Werk je met de X30L, zij het thuis of op kantoor, dan sta je al gauw stukken minder stil bij de batterij. Ben je voor korte duur buiten de deur, dan hoef je daar niet omheen te plannen. Dat kan onbelangrijk klinken voor iedereen die nog nooit met zo’n accuduur heeft gewerkt, maar geloof ons: het verschil is werelds.

Moderne specificaties als WiFi 6-ondersteuning en de gebruikelijke USB C- en HDMI-poorten dragen verder bij aan mobiliteit.

Het eerdergenoemde vermogen komt grotendeels tot stand door i5 of i7- processoren. De uiteindelijke processor verschilt per uitvoering en loopt op tot Intel’s 10e generatie. Elke uitvoering deelt een geïntegreerde grafische kaart, welk - in samengaan met een 13,3-inch FHD-display - haarscherpe weergaven oplevert.

Tot slot wordt het geheel bekroond door de ‘Modern Device’-stempel, uitsluitend toebedeeld wanneer een apparaat aan Microsoft’s strenge eisen voldoet.

Hoewel het eigenlijk geen verrassing meer mag heten, bestempelen ook wij de X30L als hoogwaardig. Het model is indrukwekkend. En goed, het prijskaartje ook, maar die investering haal je er gegarandeerd uit. Al met al: absolute aanrader.

Duurzaamheid

De Portégé X30L kan tegen een stootje. Het model behaalt de MIL-STD-810G-standaard. Deze meetlat wordt onder andere door het Amerikaanse leger wordt gebruikt om de duurzaamheid van apparatuur te bepalen. Een MIL-STD-810Gproduct blijft werken na hoge vallen, extreme kou, stofopbouw en hitte. Vandaar heeft de Portégé X30L een betrouwbaarheidsgarantie. Gaat het device in het eerste jaar van gebruik kapot, dan geeft dynabook het aankoopbedrag terug en wordt de laptop gerepareerd.

afbeelding van Geert van der Klugt

Geertvan der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanGeert