Eén op de drie Nederlanders weet van het bestaan van vrije modemkeuze

Redactie WINMAG Pro
Dankzij de regelgeving van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) zijn Nederlanders al één jaar niet meer verplicht om de standaardmodem van hun provider te gebruiken. Vrije modemkeuze biedt consumenten de kans een modem of router te kiezen, die perfect aansluit bij hun specifieke internet- en Wi-Fi-wensen en die toegang geeft tot functionaliteits- en beveiligingsupdates. AVM stelt vast dat Nederlandse internetgebruikers zeer tevreden zijn met de vrije modemkeuze en onderzoek wijst uit al één op de drie consumenten van het bestaan afweten.

Vrije modemkeuze in Nederland

De bekendheid van vrije modemkeuze is goed op weg. Uit onderzoek van AVM blijkt dat 33 procent van de Nederlandse internetgebruikers van vrije modemkeuze heeft gehoord. Dit betekent dat de communicatie rond vrije modemkeuze erg succesvol is. 72 procent van de Nederlandse internetgebruikers heeft er vertrouwen in zelf een modem aan te kunnen sluiten. Dit bewijst dat de Nederlandse consument klaar is voor vrije modemkeuze. Hiernaast hechten Nederlanders ook veel waarde aan vrije modemkeuze. Onderzoek van VTKE wijst uit dat 68 procent van Nederland de keuze- en beslissingsvrijheid van een eigen modem bijzonder belangrijk vindt. 

Voordelen vrije modemkeuze

Vrije modemkeuze geeft consumenten de gelegenheid om te kiezen voor een modemrouter die precies voldoet aan hun specifieke eisen en wensen op het gebied van cyberveiligheid, internettoegang, ouderlijke controle, toekennen bandbreedte voor bepaalde applicaties en toepassingen voor multimedia en smart home. Bovendien draagt vrije modemkeuze bij aan duurzaamheid doordat internetgebruikers nu kunnen kiezen voor een apparaat van hogere kwaliteit en die langer updates ontvangt waardoor het eindapparaat een langere levensduur heeft. Daarnaast zorgt modemvrijheid voor flexibiliteit: op het moment dat consumenten verhuizen of van provider wisselen, kunnen ze in veel gevallen hetzelfde apparaat blijven gebruiken. Een omslachtige herconfiguratie van het thuis- of Wi-Fi-netwerk is dan niet nodig. Vrije modemkeuze zorgt tegelijkertijd voor een groter aanbod van modemrouters op de markt en dat stimuleert innovatie en lagere prijzen voor de consument. 

FRITZ!Box: modem met geïntegreerde router

AVM biedt de FRITZ!Box die geschikt is voor internettoegang via kabel, DSL, glasvezel en mobiel internet. Het is een modem met een geïntegreerde router die de basis vormt voor een intelligent en veilig thuisnetwerk. Toegangsgegevens van alle bekende internetproviders zijn al in de FRITZ!Box opgeslagen. Gebruikers hoeven deze gegevens dan niet handmatig in te voeren. Via het besturingssysteem FRITZ!OS, dat in de Nederlandse taal beschikbaar is, kunnen consumenten de FRITZ!Box op een gemakkelijke en overzichtelijke manier naar eigen inzicht configureren. AVM geeft standaard vijf jaar garantie en gebruikers hebben recht op gratis updates voor hun aangekochte modemrouter. Kopers kunnen teven een beroep doen op de uitgebreide productondersteuning via telefoon en e-mail. 

Eric van Uden, Country Manager van AVM Nederland: “Het wekt geen verbazing dat de Nederlandse consument tevreden is met de vrije modemkeuze. Ze stellen tegenwoordig hoge eisen aan hun internetaansluiting en de hiervan afhankelijke toepassingen. Het standaard aangeboden modem van de provider voldeed niet altijd aan de verwachtingen van de consument. Met de FRITZ!Box bieden we een apparaat dat precies aan hun eisen voldoet. Het is een veelzijdig apparaat waarin zowel een modem als router zijn geïntegreerd. De consument heeft dus maar een enkel apparaat nodig en bespaart zo ook nog eens op elektriciteitsrekening.” 

AVM’s persoonlijk advies

Voor consumenten die overwegen een FRITZ!Box aan te schaffen, moeten zich eerst afvragen via welk type aansluiting (kabel, DSL, glasvezel of mobiel internet) ze verbinding met het internet willen maken. Daarnaast speelt de keuze voor de internetprovider een rol. Op basis van deze gegevens kunnen consumenten kiezen voor een modemrouter die bij hun behoeften past. Om consumenten te ondersteunen, biedt AVM een internetpagina met persoonlijk verkoopadvies.

Lees ook: Onderzoek van VTKE wijst uit: 68% van de Nederlanders vindt vrije modemkeuze belangrijk

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie