Eemshaven is een magneet voor Google-achtige bedrijven

Eemshaven eind dit jaar redundante glasvezelverbinding

Jeroen van Onselen
Eemshaven heeft in het vierde kwartaal van dit jaar een redundante netwerkverbinding van glasvezel. Daarmee wordt het voor datacentra wel heel aantrekkelijk om zich er te vestigen.

Het is even wennen voor Randstedelingen, maar de Eemshaven lijkt zich in rap tempo te ontwikkelen tot het mekka van internatonale IT- en social media bedrijven.

Eurofiber is gestart met de aanleg van een nieuwe glasvezelverbinding naar Dataport Eemshaven. Als de verbinding af is, heeft Eemshaven verbinding via Delfzijl en Groningen. 

Google Eemshaven

Het almachtige Google is al neergestreken in hoge noorden. De voordelen van de Eemshaven?

  • directe ligging aan zee 
  • beschikbaarheid van een zeekabel
  • voldoende energie

Helemaal niet raar dus dat Eemshaven zich mag verheugen op veel aandacht van internationale partijen die een vestigingsplaats zoeken voor hun datacenter.

De aanwezigheid van een volledig gescheiden glasvezelroute naar onder andere Groningen, Amsterdam en Hamburg is hiervoor echter een belangrijke randvoorwaarde. Daar wordt nu dus hard aan gewerkt.

Redundante verbindingen Eemshaven

Illustratie: https://www.eurofiber.nl/nieuws-pers/eurofiber-verbindt-eemshaven/

Glasvezelleverancier Eurofiber legt de kabel aan, waardoor het als enige glasvezelnetwerkleverancier twee volledig gescheiden glasvezelverbindingen tussen Groningen en Eemshaven kan aanbieden.

Groningen is op zijn beurt langs twee routes verbonden met het internetknooppunt Amsterdam, over de Afsluitdijk en over Lelystad.

Tevens hebben klanten de mogelijkheid om via de kortste route naar Hamburg te ontsluiten.

De nieuwe verbinding loopt rechtstreeks tussen Eemshaven en Groningen en biedt daarmee de kortste route naar de datacenter hub Amsterdam.

Door een tweede redundante verbinding over een geheel andere route te bouwen weten grote internationale bedrijven zich verzekerd van een stabiele verbinding.

Leuk idee voor dagje uit: bezoek een datacenter

Nog nooit een datacenter van binnen zien? 12 juni heb je de kans.

 

afbeelding van Jeroen van Onselen

Jeroen van Onselen | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jeroen