Een blauwlichtfilterbril: werkt dat echt?

Redactie WINMAG Pro
Heb je na een lange werkdag achter je beeldscherm last van vermoeide ogen of moeite met in slaap komen? Dan kan het zo zijn dat je ogen te veel blauw licht binnen krijgen. Een blauwlichtfilterbril kan in dat geval uitkomst bieden. Maar wat is blauw licht eigenlijk? En werkt zo’n bril echt? Je leest het in dit artikel.

Wat is blauw licht eigenlijk?

Je hebt vast wel eens gehoord van de term ‘blauw licht’, maar wat is het nu precies? Blauw is één van de zeven kleuren binnen het zichtbare kleurenspectrum en bevindt zich aan de koude kant van dit spectrum. Blauw licht heeft een korte golflengte en een hoge frequentie. Daardoor dringt het diep in het oog door. Onze ogen krijgen dagelijks veel blauw licht binnen: maar liefst één derde van al het zichtbare licht is blauw licht. Vaak wordt hierbij gedacht aan het licht van een smartphone, tv of tablet, maar de voornaamste bron van blauw licht is de zon. Omdat onze hersenen blauw licht associëren met zonlicht, remt dit licht de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Te veel blauw licht kan er dus voor zorgen dat je last krijgt van slaapproblemen.

Wat is een blauwlichtfilterbril?

Een blauwlichtfilterbril voorkomt dat je ogen te veel blauw licht binnen krijgen. Dit komt door de transparante coating die op de brillenglazen wordt aangebracht. Deze coating neutraliseert het blauwe licht dat afkomstig is van beeldschermen, televisies, smartphones en tablets. Erg handig, nu we tegenwoordig een groot deel van onze tijd achter beeldschermen doorbrengen. Door de ver ontwikkelde snellaadtechnologieën van deze tijd hoeven we onze apparaten geen moment te missen.

Blauwlichtfilterbrillen zijn zowel op sterkte als zonder sterkte verkrijgbaar, waardoor ze voor iedereen geschikt zijn. Draag je bijvoorbeeld contactlenzen? Kies dan voor een blauwlichtfilter bril zonder sterkte, die je gewoon over je contactlenzen kunt dragen.

Wat zijn de voordelen van een blauwlichtfilterbril?

Als je veel tijd doorbrengt achter een beeldscherm, kan een blauwlichtfilterbril helpen tegen vermoeide ogen en slaapproblemen. Maar de bril heeft ook andere voordelen, namelijk:

  • Je ziet meer contrast.
  • Je kijkt rustiger.
  • Je hebt minder last van lichtschitteringen van het beeldscherm.
  • Je knijpt minder met je ogen.

Werkt het echt?

Hoewel niet wetenschappelijk onderbouwd is dat blauw licht schadelijk is voor onze ogen en dat een speciale bril klachten voorkomt, ervaren veel dragers van een blauwlichtfilterbril wel de positieve effecten ervan. Wanneer je last hebt van vermoeide ogen of slaapproblemen, is een blauwlichtfilterbril dus zeker het proberen waard!

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie