Een helikopterview van sportevenementen dankzij Digital Twin-technologie

Redactie WINMAG Pro
De wereld waarin we leven wordt steeds meer gepersonaliseerd.

Of het nu gaat om advertenties of om suggesties op Netflix, bijna elk aspect van ons leven wordt geleverd via een gepersonaliseerd medium dat gebruikmaakt van onze data. Als gevolg daarvan investeren organisaties veel tijd en geld in het optimaliseren van deze data, om de klantervaring zo goed mogelijk af te stemmen op de wensen van de klant. De hoeveelheid data wordt steeds meer en meer en wordt vaker als een bedrijfsmiddel op zich beschouwd.

De toeschouwerservaring verrijken

Er zijn weinig gebieden waar de prominente rol van data beter zichtbaar is dan in de sportwereld. De laatste jaren zijn real-time data, de digitale inzichten en voorspellingen niet meer weg te denken bij sportevenementen, zo ook bij golf. Of het nu gaat om de hoek van de hellingen op de green, de lengte van de rough, de windkracht of hoe een speler de voorgaande jaren op een specifieke hole heeft gepresteerd – het hangt allemaal af van data. Bovendien kan alles op elk moment veranderen. Als het bijvoorbeeld regent, kunnen de kansen van een bepaalde speler om te winnen plotseling volledig veranderen.

Deze variabelen zijn de essentie van wat golf interessant maakt. Kleine verschillen kunnen een enorme impact hebben. Details zijn belangrijk en hoe meer data fans tot hun beschikking hebben, hoe rijker hun ervaring wordt. Zo verschaft NTT DATA-technologie toeschouwers bij “The Open” een uniek inzicht in de emoties van de golfers door middel van AI-gestuurde analyse van hun gezichtsuitdrukkingen en lichaamshoudingen.

Ieder jaar wordt de technologie opnieuw onder de loep genomen, om ervoor te zorgen dat deze zich steeds meer aanpast aan de wensen van de toeschouwers. Zo werd bij de vorige editie een gepersonaliseerde virtuele data-ervaring gecreëerd om zoveel mogelijk fans te bereiken. Via de website van “The Open” konden toeschouwers toegang krijgen tot een gepersonaliseerde nieuwsfeed, zodat ze in real-time op de hoogte werden gehouden van de laatste ontwikkelingen op het parcours. Daarnaast konden toeschouwers specifieke spelers selecteren om te volgen, zodat zij op maat gemaakte updates over deze spelers ontvingen middels afbeeldingen, berichten en videohoogtepunten.

Digital Twin-omgevingsmodellering

Het fysiek bijwonen van een evenement als dit is ongetwijfeld nog steeds de beste manier om van de sport te genieten. Desalniettemin is het onmogelijk om alles mee te krijgen. 156 spelers zijn verspreid over een gebied van zes kilometer en op het hoogtepunt van de dag worden er achttien afzonderlijke wedstrijden tegelijkertijd gespeeld. Het is natuurlijk onmogelijk om op meerdere plekken tegelijk zijn. Hetzelfde geldt voor het kijken naar het evenement op televisie. Idealiter zouden fans in een helikopter over het parcours kunnen vliegen, inzoomen op hun favoriete speler en toch het overzicht behouden. Onmogelijk. De nieuwste technologische ontwikkelingen helpen echter om steeds dichterbij deze ervaring te komen.

Met behulp van de Digital Twin-technologie kan een 1:1 virtueel model van de St Andrews-golfbaan en het omliggende gebied worden getoond. Dit stelt toeschouwers in staat de volledige baan te zien en details van specifieke holes te bekijken, zoals de baan van de bal, de statistieken en zelfs de informatie uit de geschiedenisboeken. De media kan hier ook gebruik van maken. Daarnaast krijgen toeschouwers ook toegang tot een liveblog met actuele analyses, interactieve scoreborden en een interactieve parcourskaart van elke speler. Op deze manier kunnen ze toeschouwers naar de scorekaart van een specifieke speler gaan, de kaart openen en door de holes scrollen om hun beste slagen te bekijken.

Ervaringen naar een hoger niveau tillen

De Digital Twin-technologie beperkt zich zeker niet enkel tot de golfwereld. In andere takken van sport en in het bedrijfsleven zorgt de technologie ook voor steeds meer verbeteringen. De ontwikkeling van deze technologieën heeft al geleid tot baanbrekende verbeteringen in fabrieken, de gezondheidszorg en telecommunicatie en zal op den duur elk aspect van ons leven gaan veranderen.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie