Een nieuwe periode: SASE als de oplossing tegen cyberdreigingen?

Redactie WINMAG Pro
De coronacrisis dwong ons bijna allemaal om vanuit huis te werken.

Door:  Mark de Haan, Senior Vice President Central Europe bij GTT

Het thuiskantoor verscheen en noodgedwongen moest iedereen van vele online diensten gebruikmaken. In die tijd zagen we een toename van verschillende digitale criminele en verstorende activiteiten, zoals DDoS-aanvallen, malware en ransomeware. Uit een rapport van Omdia blijkt dat sinds 2020 het aantal aanvallen van cybercriminelen op netwerken, publieke en private clouds, en vaste en mobiele end points significant is toegenomen.

In deze periode verscheen Secure Access Service Edge (SASE), een raamwerk dat een betere en veiligere integratie van software-gedefinieerde netwerken en cloud gebaseerde beveiliging belooft. SASE werd bedacht in 2019 en is de afgelopen twee jaar verrassend populair geworden. Hoewel de service goed genoeg kan werken om cyberdreigingen in te dammen, hangt de kwaliteit af van hoe goed SASE in de organisatie wordt geïmplementeerd.

Veranderingen tijdens de pandemie

De coronacrisis dwong veel ondernemingen om digitale initiatieven te versnellen. Plotseling moesten specialisten op het gebied van IT en cybersecurity de medewerkers van het bedrijf via online diensten met elkaar verbinden en beveiligen. Dit had tot gevolg dat bedrijven verschillende software naar de cloud moesten migreren, zodat werknemers hun werk konden blijven doen en de bedrijfscontinuïteit was gegarandeerd. Een logisch gevolg daarvan was dat er meer in IT werd geïnvesteerd en cyberbeveiliging meer tijd en energie kostte.

Omdia vergeleek de resultaten van 2020 en 2021 vervolgens met een recente enquête. Voor de komende achttien maanden laten bedrijven een gelijkmatige stijging zien in de investeringsplannen op het gebied van cybersecurity. Als we kijken voor welke toepassingen deze investeringen worden gebruikt, gaat het om traditionele beveiligingsmogelijkheden, zoals firewalls, tools voor de bescherming van gegevens en toepassingen om de toegang tot netwerk- en bedrijfstoepassingen strikt te beheren.

Deze bevindingen zijn een bemoedigend signaal dat bedrijven zich met cybersecurity bezighouden, maar er is nog een ander belangrijk punt dat opvalt in het onderzoek. SASE-adopters zijn tevreden over hun implementatie- en gebruikservaringen. Sterker nog, deze tevredenheidsbeoordelingen zijn het hoogst die Omdia sinds 2017 heeft geregistreerd voor een netwerktransformatiedienst.

Een succesvolle SASE-implementatie

Om SASE in een bedrijf goed te kunnen implementeren, zijn een heldere beveiligingsstrategie en een raadgevende benadering van de netwerktransformatie noodzakelijk. Het is goed om te weten dat SASE geen technologie of dienst is: de implementatie beschermt bedrijven tegen online aanvallen en ongeautoriseerde toegang tot het netwerk en applicaties. Door SD-WAN en cloudbeveiliging tegelijkertijd te combineren, kunnen SASE-implementaties zowel de netwerkprestaties verbeteren als de beveiligingsrisico's beperken. Maar omdat SASE een verzameling van mogelijkheden is, moeten organisaties eerst inzicht hebben in welke componenten ze nodig hebben om de meest optimale cyberbeveiliging te realiseren.

Bedrijven die actief zijn in gezondheidszorg, detailhandel en financiële dienstverlening maken bijvoorbeeld vaak gebruik van externe medewerkers voor callcenters. Aangezien deze werknemers online toegang hebben tot vertrouwelijke gegevens en met klanten communiceren via chat, sms en telefoon moet de onderneming oplossingen bedenken en implementeren om deze communicatiekanalen te beveiligen.

Het is ook van cruciaal belang voor bedrijven om de samenwerking tussen teams te waarborgen. In het verleden werden het netwerk en de beveiliging door verschillende teams met verschillende prioriteiten en visies ondersteund. Door het netwerk en de beveiliging te integreren en een goede manier te bedenken om de teams veilig te laten samenwerken bij het delen van informatie en gegevens, kan het hele bedrijf beter worden beschermd.

Een nieuw tijdperk

Bij het implementeren en onderhouden van SASE hebben we de keuze om dit zelf te doen of het uit te besteden. Uiteindelijke zijn we allemaal op zoek naar een aanpak die alle aspecten van de bedrijfsomgeving beveiligt, denk aan het hoofdkantoor, vestigingen, datacenters, apparaten, mensen en applicaties. Het gaat erom dat organisaties hun huidige processen herzien zodat ze SASE op de juiste manier kunnen inzetten. Uiteindelijk is SASE een aanpak die op de lange termijn goed werkt en die bedrijven nodig hebben om in dit nieuwe tijdperk veilig via online diensten te kunnen werken op afstand.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie