Eén op de vier IT-medewerkers veroorzaakt weleens opzettelijk een IT-storing

Redactie WINMAG Pro

26 procent van de IT-medewerkers veroorzaakt weleens opzettelijk een IT-storing blijkt uit onderzoek van Service Management leverancier TOPdesk, onder 250 IT-medewerkers en meer dan 1000 werkende Nederlanders. Hier tegenover staat een ruime meerderheid van 74 procent die zich hier niet in herkent. Het oplossen van IT-storingen blijkt gelukkig wél een bron van plezier te zijn voor een aanzienlijke meerderheid van de IT-medewerkers (76%).

Emoties tijdens IT-storingen

Tijdens een IT-verstoring lopen de emoties hoog op. Toch geeft de IT-afdeling aan dat zij over het algemeen begripvol (30%) proberen te reageren op de werkvloer. Opvallend is dat tien procent aangeeft lacherig te reageren wanneer er een storing optreedt. Dit doen vooral jongere IT'ers (22%) onder de 35 jaar.

Op de werkvloer heerst een opmerkelijke dynamiek rondom de reacties op de IT-afdeling. Hoewel een groot deel van de medewerkers de IT-afdeling bestempelt als serieus (47%) en begripvol (39%) wanneer zij een melding maken, varieert de reactie van medewerkers op de werkvloer tijdens een IT-storing enorm. Bijna de helft van de medewerkers (48%) reageert geïrriteerd. Opvallend is dat een deel van de werkvloer (26%) aangeeft dat IT-storingen hen niet veel doen, hier tegenover staat negentien procent dat begripvol probeert te reageren. Wat nog opvallender is, is dat 29 procent van de medewerkers hun IT-frustraties afreageert op de IT-afdeling en een kwart (24%) reageert frustraties af op iemand op de werkvloer die hier niks aan kan doen.

 

Verbeteren van IT-werkprocessen en verminderen van frustraties

Thomas Burghart, Business Unit Director Rijksoverheid bij TOPdesk: “Het opzettelijk veroorzaken van IT-storingen is iets wat wij in de praktijk niet terugzien, maar we begrijpen wel als geen ander dat IT-verstoringen veel frustraties teweegbrengen. We leven namelijk in een digitaal tijdperk waarbij we verwachten dat IT altijd naar behoren werkt. Verder heerst er vaak nog onduidelijkheid bij medewerkers over waar ze een IT-melding moeten indienen. Dit kan leiden tot irritatie. Aan de andere kant wordt de IT-afdeling regelmatig belast met 'IT-storingen' die medewerkers zelf gemakkelijk kunnen oplossen. Maak daarom afspraken tussen beide afdelingen en implementeer digitale handleidingen. Dit bevordert de zelfredzaamheid van medewerkers en vermindert de werkdruk voor de IT-afdeling. Wat uiteindelijk resulteert in werktevredenheid op beide afdelingen. Een win-win situatie voor iedereen.”

 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie