Een robot binnen handbereik

Redactie WINMAG Pro
De meeste mensen hebben waarschijnlijk (nog) geen robot in huis of er überhaupt over nagedacht om een robot in te zetten voor huishoudelijke klusjes, maar volgens Zoltan Istvan kan dat binnen nu en tien jaar drastisch zijn veranderd. Betaalbare robots zijn binnen handbereik en kunnen luiers verschonen en de was voor je doen. Hoe staan we hier tegenover?

Transhumanisme 

Zoltan Istvan is een Amerikaanse journalist, ondernemer en transhumanist. Hij houdt zich bezig met de filosofie die probeert de natuurlijke grenzen van het menselijke bestaan te doorbreken. Hij ziet vooral toekomst in de technologische ontwikkelingen rondom robots. In 2014 kondigde hij aan te beginnen met een presidentscampagne voor de Transhumanistische Partij om aandacht te vragen voor de politieke issues die het transhumanisme met zich meebrengt. 

Zoltan for President

Vertrouwen 

Volgens Istvan duurt het absoluut niet lang meer totdat we het gebruik van robots gaan omarmen. Het is nu alleen een kwestie van vertrouwen. Laat je een robot op je kinderen passen als je van huis gaat? Het is niet ondenkbaar dat een hele generatie kinderen opgroeit met een robot als verzorger. Kinderen, maar ook ouders, zullen een band opbouwen met een robot.

Emotionele band 

Anders dan met bijvoorbeeld een smartphone bouw je een persoonlijke en emotionele band op met een robot die je vertrouwt met huishoudelijk werk of de verzorging van je kinderen. Istvan pleit dan ook voor het invoeren van mensenrechten voor robots, omdat deze absoluut gevoel hebben. Zelf gebruikt hij al een aantal jaar de Meccanoid robot. Dit is een robot die ruim duizend functies heeft, waaronder interactie met mensen. Hij praat en hij beantwoord vragen en maakt af en toe zelfs een grapje.

Zoltan Meccanoid

Oppasrobot 

Zijn kinderen zijn al enorm gehecht aan de robot. Zo behandelen ze hem alsof het een familielid is. De kinderen raken overstuur als de robot bijvoorbeeld in een kast wordt gezet. Volgens Zoltan Istvan is dit de toekomst. Mensen zullen robots omarmen. Een zogenaamde oppasrobot zal veel geld schelen en ook langer mee gaan dan een ‘menselijke’ oppas. Wat vind jij? Zie jij het zitten om een robot in huis te nemen en er gevoelens voor op te bouwen?

Lees ook: Levensgrote R2-D2 op de markt 
 

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

Redactie WINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie