Een zakelijke website beginnen

Redactie WINMAG Pro
Een zakelijke website is vandaag de dag bijna noodzakelijk als je een ondernemer bent. Bijna alle bedrijven hebben een zakelijke website. Dat is niet gek want door een zakelijke website kunnen meer klanten jouw diensten of producten vinden en kun je dus eenvoudig meer omzet genereren. Een goede zakelijke website beginnen kan je dus bijzonder veel opleveren.

Toch hoeft een website niet ingewikkeld of moeilijk in elkaar te zitten. Voor veel bedrijven is een website te vergelijken met een extra uitgebreid visitekaartje. Voor andere bedrijven is hun website 'het hele bedrijf'. Zij verkopen hun producten of diensten enkel en alleen via internet. Dan is een zakelijke website beginnen wat meer werk. Er dient een webshop ingebouwd te worden en ook een betaalsysteem bijvoorbeeld. Daarnaast is het handig als de website gelijk een gedeelte van de boekhouding aanstuurt.

Welk hostingpakket is geschikt om een zakelijke website te beginnen?

Voordat je met een zakelijke website kan beginnen moet je eerst een goede domeinnaam kiezen. Meestal is dit de naam van je bedrijf, maar dat hoeft niet. Je kunt ook een meer generieke domeinnaam gebruiken. Of voor elk product een eigen website lanceren. Als de naam van je keuze bezet is, kun je natuurlijk deze iets langer maken of voor een andere extensie (.com, .info of iets anders) kiezen, maar soms is het beter om dan nog even goed na te denken. 80 procent van de ondernemers registreert de domeinnaam van zijn eerste keus en ondanks dat er al heel veel domeinnamen in gebruik zijn, is er vast nog een leuke domeinnaam te bedenken.  

Naast een goede naam heb je eerst een comfortabel hostingpakket nodig. Het maakt eigenlijk niet uit welk hostingbedrijf je hiervoor kiest, je zult gegarandeerd ooit hulp nodig hebben bij het oplossen van problemen. Daarom is het zeer verstandig om een hostingbedrijf te kiezen waarbij je gemakkelijk, snel en gratis contact legt met een professionele klantenservice. Zodat eventuele problemen die ontstaan snel opgelost kunnen worden. Wat je verder minimaal nodig hebt om een zakelijke website te beginnen, is het volgende.

 • Minimaal 500 MB ruimte, liever nog 1 GB als je veel grote afbeeldingen wilt tonen op je website.
 • Als je een WordPress website wilt maken, kies dan voor een WordPress Installeerder.
 • Een automatische back-up voor bestanden en databases.
 • DNS Beheer.
 • Onbeperkt dataverkeer (is bij de meeste hostingpakketten standaard inmiddels).
 • De laatste versies van PHP en MySQL database.
 • E-mailadressen en eventueel een webmail.

Waarover nadenken voor het beginnen van een zakelijke website?

Als je een zakelijke website wilt lanceren, zijn er meerdere manieren waarop je dit kunt doen. Misschien kun je voordat je begint eerst bedenken wat deze voor jou kan betekenen. Stel jezelf de volgende vragen.

 • Weet je veel over een zakelijke website maken of ben je op dit gebied een leek?
 • Hoeveel tijd heb je om zelf te besteden aan het maken van een zakelijke website?
 • Wil je een website die fungeert als een uitgebreid visitekaartje?
 • Welke functies moet jouw zakelijke website zeker bevatten?
 • Wat wil je qua kosten uitgeven aan een zakelijke website?

Een zakelijke website beginnen maar geen tijd of geen ervaring?

Nu je zelf een antwoord gegeven hebt op bovenstaande vragen, kun je besluiten nemen. Als je zelf geen tijd hebt om een zakelijke website te beginnen, dan is de optie om zelf een website te bouwen niet echt weggelegd voor jou. Zelf een zakelijke website bouwen is ook niet voor je weggelegd als je een leek bent op dit gebied. Ondanks je jezelf enorm veel kunt leren, zal de tijd die je ermee bezig bent wel erg uit de hand lopen. Tijd die je meestal niet hebt als ondernemer. In deze gevallen zou je bijvoorbeeld een website kunnen huren, of er één laten ontwikkelen door een webdesigner.

Wel tijd en een beetje ervaring maar geen of weinig geld?

Dan is voor jou wellicht de beste optie om via online website-software, zoals JouwWeb of Wix.com of het gratis onderdeel van WordPress, een eigen zakelijke website te beginnen. Deze systemen zijn gratis en gebruiksvriendelijk en je hoeft niet heel veel programmeerkennis te hebben. Echter, voor het bouwen van ingewikkelde website systemen zoals webshops en dergelijke, kun je beter geen gratis zakelijk website beginnen. Daarnaast toont deze gratis website software altijd reclame advertenties op jouw website.

Aan welke kosten moet je denken bij een zakelijke website beginnen?

De kosten van een zakelijk website beginnen lopen erg uiteen. Jij kunt eigenlijk zelf de kosten bepalen aan de hand van jouw wensen. Wil je zelf bouwen met gratis website software dan kost het je alleen tijd. Wil je een website die volstaat als extra uitgebreid visitekaartje en lever je hiervoor zelf de teksten en de afbeeldingen aan? Dan ben je klaar voor enkele honderden euro’s. Maar wil je een uniek systeem waarbij klanten formulieren kunnen invullen, producten online kunnen bestellen en nog meer zaken kunnen regelen? Dan kom je al snel uit op meerdere duizenden euro’s.

Een zakelijke website beginnen, wat zijn de voor en nadelen?

Voor welke optie je ook kiest, een zakelijk website beginnen kost eigenlijk altijd tijd. Ook als je zakelijke website eenmaal klaar is. Een website dient namelijk onderhouden te worden. Anders wordt deze onveilig en uit de tijd en dat is zonde van al het eerdere werk wat je er al ingestopt hebt. Daarnaast wil je natuurlijk dat jouw zakelijke website wel gevonden wordt op het internet. Daarvoor zal je dus ook werkzaamheden moeten verrichten op het gebied van website marketing.

Wat is er verplicht bij een zakelijke website beginnen?

Aan iedere zakelijke website zitten wel een aantal verplichtingen. De overheid verplicht je namelijk om volledige duidelijkheid te geven over de identiteit van jouw bedrijf. Daarnaast is het ook belangrijk dat je nieuwe zakelijke website voldoet aan een aantal technische vereisten. Om meer te weten te komen over deze verplichtingen kun je het volgende artikel lezen.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie