Platform is een initiatief van negen banken actief in elf Europese landen

Eerste Rabobank-klanten live op blockchain platform we.trade

Marc Boersma
De Rabobank heeft de eerste klanten live transacties laten uitvoeren via we.trade, het Europese handelsplatform op basis van blockchaintechnologie.

Het platform we.trade vereenvoudigt internationale handelstransacties en is een initiatief van negen banken, samen actief in 11 Europese landen. De afgelopen week hebben 20 bedrijven via vijf van de aangesloten banken transacties uitgevoerd. Deze transacties zijn de eerste commercieel haalbare open-accounttransacties die gebruikmaken van blockchain-technologie.

Blockchain-platform

Rabobank is de enige Nederlandse participerende bank in het Europese consortium. IBM bouwde het platform dat sinds kort live is. ‘Met we.trade lopen onze klanten minder risico's bij internationale handel. Alle transacties worden digitaal beheerd en dankzij de grote transparantie van het blockchain-platform is het voor de aangesloten banken makkelijker financiering en garanties te bieden’, legt groepsdirecteur Bart Leurs (Digital Transition Office) uit.

Cotap in Genemuiden, groothandel in vloeren, is de eerste klant van Rabobank die gebruik maakt van we.trade. ‘Het platform dwingt ons aan de voorkant samen met leveranciers en klanten goede afspraken te maken en helpt bij een veiliger, transparanter en eenvoudiger betalingsverkeer.’Inmiddels zijn meer klanten van Rabobank aangesloten. Het platform is vooral bedoeld voor klanten in het MKB met internationale ambities.

Smart contract

Het platform verbindt bij een handelstransactie betrokken partijen naadloos met elkaar. Zakelijke partners kunnen elkaar vinden op het platform en transacties afsluiten. Ze kunnen elkaar opzoeken en hun handelsgegevens invullen, zoals leveringsdatum en betalingsdatum. Als ze een bankproduct willen gebruiken, zoals een gegarandeerde betaling of werkkapitaalfinanciering, kunnen ze dit via het platform gemakkelijk aanvragen bij de bank. Nadat ze alle gegevens hebben ingevoerd, ontvangen de banken van de klanten het verzoek om de transactie af te wikkelen. Als aan de voorwaarden van het smart contract - op de blockchain - is voldaan, wordt de betaling automatisch geactiveerd.

Roberto Mancone, Chief Operations Officer van we.trade, ziet in de eerste transacties het bewijs dat het platform een robuuste en commercieel haalbare propositie is. ‘We zijn verheugd dat we voor de eerste keer ter wereld een op blockchain gebaseerd platform hebben gelanceerd dat de algehele klantervaring verbetert bij internationale handel. De volgende stap is het verkrijgen van buy-in van extra banken en hun klanten in Europa en daarbuiten.’

‘Dit is een enorme prestatie voor alle betrokkenen. We.trade heeft niet alleen een technische oplossing gebouwd, maar ook samenwerking tussen meerdere banken tot stand gebracht en de connectiviteit van het handelsecosysteem vergroot. Dit is echt samenwerking op zijn best.’

afbeelding van Marc Boersma
Door: Marc Boersma

Marc Boersma | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Marc