Eigen apps op maat met FileMaker Pro 15

Redactie WINMAG Pro
Elk bedrijf heeft te maken met grote datasets en der verwerking hiervan. Echter, geen enkel bedrijf is hetzelfde en natuurlijk geldt dat ook voor elke dataset. Om data vanuit databases optimaal te kunnen gebruiken is er het FileMaker-platform, waarvan versie 15 nu gelanceerd is.

FileMaker 15

Het FileMaker-platform bestaat uit vier producten, te weten: FileMaker Pro, FileMaker Advanced, FileMaker Go en FileMaker Server. Met elk van deze producten richt je je softwareomgeving zo in, dat je altijd een bruikbaar platform hebt op maat gericht op de eigen behoeften.

FileMaker Pro en Advanced 15

FileMaker kent een lange historie die teruggaat tot de vroege jaren '80. De software is qua focus echter altijd hetzelfde gebleven: bedrijven flexibele tools in handen geven om optimaal hun databases aan te spreken waardoor data efficiënt gebruikt en verwerkt kan worden zodat je een app op maat hebt. De software kan diverse databasebronnen aanspreken, waaronder MySQL, SQL Server en Oracle. DB2 en PostgreSQL zijn hierin nieuw. Met FileMaker Advanced krijg je er bovendien een krachtige scripttaal bij, wat ontwikkelaars een uitgebreide omgeving geeft op apps aan te passen waar nodig.

Je kunt volledig van nu beginnen, maar dit hoeft niet. Zo worden er templates bij de software geleverd waarop je je eigen app kunt basseren. Ook kun je ervoor kiezen om vooraf gedefinieerde gegevensverzamelingen vanuit bijvoorbeeld Excel in te laden om deze vervolgens uit te bouwen.

Voorbij BYOD

Een groot voordeel is altijd de cross-platform backbone van de software geweest en dat is met deze nieuwe versie van FileMaker niet anders. Zo wordt Windows, iOS en OSX ondersteund. Hoewel Android geen native ondersteuning kent is een FileMaker app uiteraard gewoon te benaderen via het internet dus ook dat OS vormt geen probleem. Ook de ondersteuning voor smartphones en tablets is standaard ingebouwd. Wat dat betreft maakt FileMaker dat BYOD in ieder geval geen bedrijfssoftware-issue mag zijn, wat het, tragisch genoeg, nog te vaak is.

Filemaker Server

De uiteindelijke apps deel je op maat met de groep gebruikers in het bezit van een licentie. Met FileMaker Server krijgen mobiele gebruikers toegang tot een geschaalde WebDirect-omgeving. Daarbij is gedacht aan de veiligheid met ondersteuning voor meersoortige SSL-certificaten. Via de Admin Console krijg je real-time inzicht in de statistieken van op dat moment verbonden clients.

FileMaker Go 15

Als dochteronderneming voor Apple kan de software natuurlijk optimaal gebruik maken van unieke Apple-features, en die mogelijkheden laat FileMaker niet liggen met FileMaker Go. Je krijgt hiermee iOS-exclusieve features tot je beschikking zoals 3D-Touch waarmee je recente bestanden opent vanaf het begin. Ook het aanpassen van bestanden via andere apps is nu mogelijk vanuit FileMaker, als ook bestandsdeling en het sturen van bestanden via divers ingestelde apps op je apparaat is mogelijk. Verder is er ondersteuning ingebouwd voor iBeacon, waarmee ruimte-context informatie rechtstreeks op iOS devices wordt getoond.

Licenties

Afname voor licenties vond voorheen plaats op een per device-basis, dit is nu omgegooid tot een per user-basis. Zo krijgt iedereen die toegang nodig heeft tot FileMaker deze, op elk gewenst device. Licenties kunnen per jaar of permanent afgenomen worden. FileMaker Pro 15 kost per jaar 114,- euro, permanent ligt de prijs op 342,- euro. Voor FileMaker Pro 15 Advanced betaal je per jaar 168,- euro terwijl een permanente licentie 504,- euro kost. Voor FileMaker Server betaal je tenslotte 348,- euro per jaar terwijl een permanente licentie 1044,- euro kost.

Ga voor meer informatie naar de officiële website van FileMaker.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie