Ex-Facebook- en Google-medewerkers doen boekje open over Silicon Valley

Peter Güldenpfennig
Voor velen lijkt het een droombaan: werken bij Google of Facebook in Silicon Valley. Maar de cultuur verandert en ‘techies’ worden steeds meer wantrouwend aangekeken buiten de Silicon Valley-bubbel.

Tegenover The Guardian vertellen enkele techies uit Silicon Valley hoe de sfeer omslaat in Silicon Valley. Was het vroeger hip om er te werken, tegenwoordig worden mensen die bij de grote tech-bedrijven in Silicon Valley vooral wantrouwend aangekeken.

Geld boven innovatie

Patrick Connelly, oprichter van health-tech startup Corevity, vindt dat het geld heeft plaatsgemaakt voor innovatie. ‘De focus lag voorheen op innovatie met een mooie geldelijke bonus daar bovenop, maar die twee zaken zijn nu omgekeerd. Er is nu teveel branie en te weinig inzicht.’

Geen betere wereld met Silicon Valley

Facebook en Google positioneren zichzelf maar al te graag als organisaties die de wereld een betere plek willen maken, maar ex-medewerkers maken met dat beeld korte metten. ‘Je maakt de wereld niet beter, je verkoopt advertenties’, aldus een ex-Facebook-medewerker.

Een oud-medewerkster van Google is het daarmee eens en noemt de bedrijven blind voor hoe er eigenlijk tegen ze aan gekeken wordt. Als voorbeeld worden de Russische advertenties rondom de Amerikaanse verkiezingen genoemd. ‘Googlers zeggen dan: “waarom de kranten hierover schrijven snap ik niet”, maar ze hebben geen idee hoe groot de impact van hen is’, aldus de ex-medewerkter van Google.

Nieuwe bankiers

Inmiddels is de toon aan het veranderen. Niet in Silicon Valley, daar leeft men nog steeds in een bubbel. Maar daaromheen zijn mensen allang niet meer zo tevreden met de grote techbedrijven. Ze worden gezien als de nieuwe bankiers, zoals de bankiers op Wall Street voorheen beschuldigd werden van vooral willen graaien.

Zo werd er eerder al geprotesteerd bij de typische Google-bussen die medewerkers van en naar hun werk brengen. Google zou medeschuldige zijn aan het opdrijven van huisprijzen in San Francisco wat het onmogelijk maakt voor mensen met een minimaal salaris om in de stad te wonen.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter