Facebook schrapt Common Grounds functie die polarisatie tegen moet gaan

Ruben den Boer
Facebook maakt zich grote zorgen over polarisatie die zich voordoet op het platform. Daarom was het bedrijf bezig met het ontwikkelen van een functie waarmee politieke tegenpolen met elkaar in gesprek konden gaan. De zogenaamde ‘Common Grounds’ functie is echter geschrapt.

Binnen de Common Grounds functie zouden gebruiken met tegengestelde meningen met elkaar in gesprek kunnen gaan over politieke onderwerpen. Met behulp van deze functie wilde Facebook het aantal persoonlijke aanvallen en andere beledigende opmerkingen - en de polarisatie die dat veroorzaakt - op het platform willen minimaliseren.

Kritiek op Common Grounds

Het plan stuitte echter op tegenstand toen het langs de beleidsbaas van Facebook, Joel Kaplan moest. Hij zag de functie niet zitten en schrapte de ontwikkeling ervan. Kaplan was bang dat Facebook door het introduceren van de functie beschuldigd zou worden van politieke vooroordelen en hij vond de naam Common Grounds neerbuigend.

LEES OOK: 'Facebook werkt aan cryptovaluta'

Een oplossing voor de problemen die Facebook ervaart - en dan vooral op politiek vlak - is er dus nog niet, maar het platform laat het er niet bij zitten. Een woordvoerder vertelt de Wall Street Journal dat Facebook nog steeds onderzoek doet naad de polarisatie op het sociale netwerk.

afbeelding van Ruben den Boer

Ruben den Boer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Ruben