'Fancy Bear viel Europese denktanks en non-profit aan'

Jordi Smit
Microsoft-onderzoekers stellen dat de Russische hackersgroep Fancy Bear achter de cyberaanvallen op twee Europese denktanks en een Duitse non-profit organisatie zitten.

Slachtoffers Fancy Bear

De onderzoekers stellen dat Fancy Bear tussen september en december vorig jaar 104 accounts hebben aangevallen. Deze accounts zijn van leden van de denktanks Aspen Institute en German Marshall Fund. Medewerkers hiervan wonen in België, Frankrijk, Duitsland, Polen, Roemenië en Servië.

Doelwit Fancy Bear

Maar zij waren niet het enige doelwit. Ook de Duitse vereniging voor buitenlands beleid was doelwit. De hackers stuurden phishingberichten naar hun doelwitten in een poging hun inloggegevens te bemachtigen. Bovendien poogden de criminelen met e-mails malware te verzenden.

LEES OOK: Rusland gaat zich tijdelijk van wereldwijde internet afsluiten

Aanval op Amerikaanse Democratische Partij

Fancy Bear is de hackersgroep die ook wordt verdacht van een aanval op de Amerikaanse Democratische Partij tijdens de verkiezingen in de VS. De hackers zouden in opdracht van de Russische overheid opereren. Microsoft heeft de non-profitorganisatie en de denktanks op de hoogte gebracht van de aanvallen.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi