Financiering bedrijfscomputer met de persoonlijke lening

Redactie WINMAG Pro
Meer dan 95% van de zzp’ers is in het bezit van een computer of laptop. Gemiddeld genomen moet de bedrijfscomputer na vijf jaar in zijn geheel vervangen worden. Voor veel kleine bedrijven is dit een zeer grote investering.

Omdat een zakelijke lening niet altijd toegankelijk is wordt er steeds vaker teruggevallen op de persoonlijke lening.

Afschrijving computer en laptop

Hoe zit het ook alweer met afschrijving van computer of laptop? Van tevoren is duidelijk dat de bedrijfscomputer of laptop na vijf jaar aan vervanging toe is. Dit betekent echter niet dat deze aankoop ook in één keer mag worden afgeschreven: dit gebeurt in vijf jaar.

De belastingdienst stelt hier wel een aantal regels voor. Zo moet het bedrijfsmiddel meer dan € 450 hebben gekost. Dan pas is het mogelijk om de aanschafkosten gelijkmatig over 5 jaren te verspreiden. Btw is wel direct terug te vragen.

Komt de aanschafprijs onder de € 450 uit? Dan wordt de bedrijfscomputer in één jaar afgeschreven. Dit kan het bedrijfsresultaat van andere jaren beïnvloeden.

Aanschaf bedrijfscomputer vaak te duur

Het gemiddelde jaarinkomen van een zzp’er ligt ongeveer € 6000 hoger dan die van de gemiddelde Nederlander. Wat niet wil zeggen dat zzp’ers meer overhouden: ze betalen veel kosten waaronder opbouw pensioen, arbeidsongeschiktheidsverzekering en ZVW-bijdrage.

Om die reden proberen kleine zelfstandigen de aankoop van een bedrijfscomputer zo lang mogelijk uit te stellen. Zo is het helemaal niet vreemd dat sommige ondernemers wel 10 jaar met een rammelende computer doen. Totdat het moment daar is: de computer is overleden en er moet geld vrijkomen voor een desktop pc of laptop.

Persoonlijke lening voor bedrijfscomputer

Grote bedrijven sluiten met gemak een zakelijk krediet af. Voor zzp’ers is dit vaak een stap te ver, de persoonlijke lening is een stuk toegankelijker. Vooral wanneer deze een lage rente heeft, zoals de persoonlijke lening van Becam.

Eigenlijk is de persoonlijke lening bedoeld voor privédoeleinden, bijvoorbeeld voor aanschaf van een auto of verbouwing van de woning. Toch zijn er genoeg zzp’ers die een gedeelte van deze lening gebruiken voor financiering van de bedrijfscomputer.

Wie de persoonlijke lening inzet voor zakelijke aanschaf van een computer of laptop heeft wel een probleem: de kosten van de lening zijn niet zakelijk aftrekbaar. Maar wanneer de persoonlijke lening (aantoonbaar) wordt gebruikt voor verbetering van de woning staat het er beter voor, de rente is dan wel aftrekbaar.

Privé computer zakelijk gebruiken

Wordt de persoonlijke lening ingezet voor aanschaf van een privé computer? Wanneer deze computer zowel privé als zakelijk gebruikt wordt dan kan de ondernemer over het zakelijk gedeelte btw aftrekken. Een belastingadviseur of accountant kan hier meer over vertellen.

Mogelijkheden voor zelfstandige ondernemers

Een zelfstandig ondernemer sluit makkelijker een lening af wanneer deze positieve jaarcijfers over de afgelopen drie boekjaren kan aantonen. Voor starters is dit een stuk lastiger: het bedrijf maakt nog geen winst of er zijn nog geen drie volledige boekjaren opgebouwd.

Wie als zzp’er een persoonlijke lening afsluit kan dus het beste wachten tot na die eerste drie jaren. Aangezien dit ook gelijk de moeilijkste jaren van een onderneming zijn is de kans groot dat er na drie jaar al (flinke) winst aanwezig is. Misschien is die persoonlijke lening dan helemaal niet nodig of kan deze in zijn geheel voor iets anders gebruikt worden. Een bedrijfsruimte aan huis bijvoorbeeld, ook wel zo prettig.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie