Fleet Management efficiënt inzetten: zo werkt deze software

Redactie WINMAG Pro
Steeds meer mensen kiezen ervoor om gebruik te maken van een Fleet management systeem, oftewel: een vlootbeheersoftware. Een vlootbeheersoftware heeft betrekking tot alles omtrent het beheer van een of meerdere voertuigen die een bedrijf zich toe-eigent. Hierbij betreft het voornamelijk de commerciële voertuigen, zoals auto’s, bestelwagens en vrachtwagens. Fleet management kan, mits je deze efficiënt inzet, positieve gevolgen hebben voor jou én jouw bedrijf.

 Zo kun jij brandstof besparen door middel van de kilometerregistratie én vermijd jij dankzij een GPS-trackingsysteem een groot gedeelte aan files, waardoor jouw werknemers hun tijd optimaler kunnen besteden aan andere taken. Maar hoe werkt zo’n Fleet management systeem? Webfleet Solutions legt het uit.


Fleetmanagement-informatiesoftware versus Telematica gps-trackingsoftware

Belangrijk om te weten is dat er twee soorten Fleet management systemen bestaan. De eerste hiervan is de Fleetmanagement-informatiesoftware. Deze kun je het best beschouwen als de ‘databank’ van informatie, waarin jij al jouw gegevens op kunt slaan. Deze gegevens kunnen bestaan uit de voertuigen die jouw bedrijf heeft aangeschaft of geleaset; de specificaties hiervan; de details van de hierbij behorende onderhoudsschema’s; en bijvoorbeeld de bestuurders en wettelijk vereiste documenten, zoals verzekeringspapieren. De Telematica en gps-trackingsoftware heeft daarentegen meer te maken met de ‘bewegende stipjes op de kaart’ dan met pagina’s en documenten. Deze telematica en gps-trackingsoftware sturen jou de data van toestellen die in de auto zelf zijn geïnstalleerd, zodat jij inzage hebt in de locatie waar het voertuig zich op dat moment bevindt, en in de prestaties en het rijgedrag van de bestuurder van het desbetreffend voertuig.

Hoe werkt voertuig tracking?

Een belangrijk aspect van het Fleet Management Systeem is het voertuigvolgsysteem door middel van GPS. GPS staat voor Global Positioning System. Dit systeem maakt gebruik van een netwerk van satellieten in de ruimte en de daarbij behorende infrastructuur op aarde om positie- en snelheidsgegevens te kunnen bieden. Het systeem zelf werkt als volgt: de gps-data die via het Fleet management systeem ontvangen wordt, wordt vertaald naar gebruiksvriendelijke kaarten en rapporten. Deze GPS-gegevens kun jij via een app (welke app dit is, is afhankelijk van het door jou gekozen Fleet Management bedrijf dat dit systeem verleent), of op jouw computer, bekijken.

Waar in de voertuigen worden de units geplaatst?

De Fleet Management Units worden onzichtbaar achter het dashboard van het voertuig geplaatst en zijn hierdoor moeilijk te vinden. Als een voertuig gestolen wordt, weet een dief dus niet of er een tracking unit in zit. Naast de veiligheid die dit biedt, wordt tevens de kans tot het terugkrijgen van jouw auto bij diefstal, vergroot.

Hoeveel geld bespaar ik door middel van een Fleet management systeem?

Een Fleet management systeem is zowel voordelig voor jouw als werkgever en bedrijf, als voor het milieu. Een kostenbesparing van 8 tot 15% is namelijk niet ongebruikelijk, mits je optimaal gebruik maakt van het systeem. Verder bespaar je jezelf de nodige brandstof, waardoor ook het milieu profiteert van jouw aanwinst. Kortom: het Fleet management systeem is hoe dan ook een goede aanwinst voor jouw bedrijf en biedt een eenvoudige werking.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

Redactie WINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie