Fortinet gepositioneerd als Leader in het ‘2023 Zero Trust Edge Solutions Report’ van Forrester

Redactie WINMAG Pro

Fortinet® (NASDAQ: FTNT), wereldwijd leider in cybersecurity en de drijvende kracht achter de convergentie van netwerk- en beveiligingstechnologie, maakt vandaag bekend dat het is gepositioneerd als Leader in het rapport ‘The Forrester Wave™: Zero Trust Edge Solutions, Q3 2023’. Dit rapport vormt de neerslag van een evaluatie op basis van 32 criteria van leveranciers van zero trust edge (ZTE)-oplossingen. Fortinet behaalde een gedeelde eerste plaats qua score voor de categorie ‘Strategy’.

Veilig netwerkgebruik waarborgen met ZTE

Een ZTE-architectuur, ook wel secure access service edge (SASE) genoemd, combineert netwerk- en beveiligingsfunctionaliteit en levert die in de vorm van een clouddienst aan. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van een combinatie van zero trust network access (ZTNA), secure web gateways en cloud security gateways.

FortiSASE verenigt diverse vanuit de cloud aangeleverde beveiligingsmogelijkheden, waaronder secure web gateway, universal ZTNA, een geavanceerde dual-mode cloud access security broker (CASB), Firewall-as-a-Service en Secure SD-WAN. Het platform wordt van kracht voorzien door het besturingssysteem FortiOS, de door AI ondersteunde diensten voor indringerpreventie van FortiGuard en de geïntegreerde FortiClient-agent. FortiSASE helpt daarmee efficiëntere prestaties en consistente beveiliging naar alle delen van het netwerk. Door het samenbrengen van alle componenten die nodig zijn voor de convergentie van netwerk- en beveiligingsfunctionaliteit maakt FortiSASE een einde aan impliciet vertrouwen van gebruikers en apparaten. Dit draagt bij aan verbeterde bescherming van hybride medewerkers. De oplossing helpt organisaties ook met het terugdringen van de complexiteit en de consolidatie van losstaande beveiligingsproducten. Forrester wijst er in zijn rapport op dat Fortinet “zichzelf binnen de markt heeft weten te onderscheiden met de ontwikkeling en integratie van netwerkfuncties zoals routering in zijn firewalls voor filialen. Een geïntegreerde beheerinterface vereenvoudigt de uitrol van zijn ZTE-oplossing.”

De auteurs van het rapport stellen daarnaast: “Fortinet biedt beveiligings- en netwerkfunctionaliteit in evenwicht met verbluffende waarde”. Verder schrijven zij: “Een van de meest overtuigende aspecten van de waardepropositie van Fortinet zijn de kosten. Net als in het geval van zijn firewalls is de oplossing van Fortinet letterlijk een orde van grootte lager geprijsd dan die van zijn duurste concurrenten.” FortiSASE kan organisaties helpen om de complexiteit op veilige en soepele wijze terug te dringen en een maximale return on investment te realiseren.

John Maddison, chief marketing officer en EVP Product Strategy bij Fortinet: “Het doet ons een genoegen dat onze zero trust- aanpak voor de beveiliging van de almaar uitdijende randen van moderne bedrijfsnetwerken erkenning van Forrester krijgt. In onze visie moet de convergentie van netwerk- en beveiligingstechnologie op bedrijfsbreed niveau plaatsvinden. We zijn er trots op om tot een selectie groep leveranciers te behoren die als beste uit de bus komen in rapporten voor de categorieën firewalls, SD-WAN en zero trust. We zien dit als een blijk van erkenning voor onze niet aflatende toewijding aan de ontwikkeling van een marktleidende SASE-oplossing van één leverancier.”

De berekening van de resultaten

Het Forrester Wave-rapport vormt de neerslag van een grondige evaluatie van de belangrijkste leveranciers binnen de markt. Voor dit doel voert Forrester eerst primair onderzoek uit om een lijst van kandidaten op te stellen. Het kort deze lijst vervolgens in door uit te gaan van speciale opnamecriteria voor leveranciers. Forrester verzamelt daarnaast informatie over producten en strategieën op basis van vragenlijsten, demo’s, briefings, analyses van klantenrecensies en vraaggesprekken.

Evaluatiecriteria zijn onder meer:

  • De kracht van de oplossing gemeten naar de mogelijkheden voor de beveiliging van mobiele en thuiswerkers, zero trust, beheer en monitoring, overzicht en integraties
  • De kracht van de strategie van leveranciers, zoals hun visie, innovatievermogen, productplanning, ecosysteem van partners, flexibiliteit en transparantie qua tarieven en ondersteunende diensten en oplossingen
  • De marktaanwezigheid van leveranciers gemeten naar hun omzet en het aantal installaties bij klanten

Leveranciers komen alleen in aanmerking voor deze evaluatie als ze aan de volgende criteria voldoen:

  • een jaaromzet van minimaal 75 miljoen dollar die uit ZTE-oplossingen is behaald
  • het aanbod van een ZTNA-oplossing ter aanvulling van een secure web gateway of cloud security gateway met ingang van 30 mei 2023
  • minimaal 30% van alle omzet wordt buiten de thuismarkt gerealiseerd
  • een aanwezigheid in elk continent, met uitzondering van Antarctica
  • een appliance voor externe locaties die voorziet in fysieke WAN-connectiviteit, load balancing voor verbindingen of routeringsmogelijkheden
  • volledig of gedeeltelijk beheer vanuit de cloud van alle ZTE-componenten

Over FortiSASE

Fortinet SASE biedt eindgebruikers vanaf elke locatie veilige toegang en snelle verbindingen. Het platform verenigt netwerkfunctionaliteit en cybersecurity om beveiliging van grootzakelijke kwaliteit te bieden. Dit draagt bij aan veilige toegang op afstand tot het internet, de cloud en applicaties op alle mogelijke locaties. Fortinet SASE wordt vanuit de cloud aangeboden en helpt organisaties met het dichten van lacunes in hun beveiliging. De integratie met FortiManager biedt hen 360 graden overzicht en centraal beheer van zowel gebruikers op locatie als mobiele en thuiswerkers.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie