Review Fritz!Box 6890 LTE

Fritz doet wat hij belooft

Jeroen van Onselen
Duitse degelijkheid waar je op kunt vertrouwen. Het klinkt als een open deur, maar een andere omschrijving doet de Fritz!Box écht tekort. Snel, goede bandbreedte, ongelooflijk handige apps, gemakkelijk in het installeren en een mooi uiterlijk.

Je bent toch maar een geluksvogel als je over een router van AVM beschikt. Niet alleen heb je dan het beste van het beste, je kunt ook nog rekenen op een gemakkelijke installatie. In mum van tijd hebben we het apparaat via de meegeleverde kabel aangesloten op ons VDSL-netwerk. Heel even weten we niet wat we moeten doen tijdens de installatie, maar een kraakheldere, Nederlandstalige uitleg op het YouTube-kanaal van de fabrikant zet ons snel weer op het juiste pad.

Overal snelle wifi

AVM zet zijn router in de markt als een apparaat dat altijd snel internet heeft. Dat is geen loze marketinguiting, want zelfs wifi is snel. We doen onze test vanuit hartje Den Haag, waar tientallen buurtbewoners het wifikanaal delen. Afgaand op de snelheid is daar werkelijk niets van te merken. Niet eerder haalde een router zulke hoge snelheden, en nog nooit hebben we zoveel apparaten gelijktijdig laten streamen via het draadloze netwerk. Dat heeft natuurlijk alles te maken met 802.11ac en VDSL-supervectoringtechniek, een beproefde manier om snelheid te maken in een DSL-omgeving. Ook heeft onze router beschikking over MU-MIMO voor de beste, gelijktijdige, vloeiende streaming naar meerdere apparaten. Ook valt het ons op dat het signaal zelf verder komt dan andere routers die we tot nu toe hebben uitgeprobeerd. Zonder versterker halen we met gemak 15 meter met deuren en muren ertussen. Tel dit allemaal op en je weet hoe Fritz doet wat het belooft. Echt riant is de optie waarbij de router automatisch wisselt tussen de 2,4 en 5 Ghz.

4G

Wat het apparaat nog betrouwbaarder maakt is optie om over te schakelen op 4G. We klikken een simkaart achterin de router voor het geval dat nodig is. Je moet dan denken aan een scenario waar je dsl-verbinding compleet wegvalt. De router schakelt dan automatisch over op 4G. We weten allemaal hoe snel 4G is. Overigens koop je met deze router een machine die stevig en robuust aanvoelt. Je koopt geen fabrikaat van goedkoop plastic, maar een apparaat dat is gemaakt van hoogwaardige materialen.

Telefooncentrale

Is dat alles? Welnee! In de 6890 LTE zit een telefooncentrale verwerkt. Daarmee kun je zelfs via de router bellen. Goedkoop via VoIP, dat scheelt kosten. Je tikt je telefoon in de overzichtelijke interface in, waarna je de FRITZ!App Fon downloadt op je smartphone. Dit is echt super!

MyFRITZ!

Tot slot nog een paar woorden over de handige app MyFRITZ!. Daarmee kunnen we op afstand via 4G op onze smartphone inloggen op het LAN-netwerk van onze testlocatie. Het installeren gaat zó gemakkelijk, een kind kan de was doen. De toegang via deze app biedt legio voordelen. Om er maar één te noemen, met een paar klikken ben je op je NAS en beschik je altijd en overal over je lokaal opgeslagen data.

Specs  Fritz!Box 6890 LTE

  • Prijs € 280,17 EX BTW
  • OS FRITZ!OS 06.85
  • Wireless Dual Band 802.11ac wifi met MU-MIMO en VDSL-supervectoring
  • Snelheid 800 Mbps (2,4 GHz) + 1733 Mbps (5 GHz)
  • Poorten: 4 x Gigabit LAN, 1x USB 3.0
  • Functies: Telefooncentrale voor IP-telefonie, DECT-basis voor 6 losse DECT-handsets, VPN-ondersteuning, toegang tot 4G-netwerk
  • Info: https://nl.avm.de/producten/fritzbox/fritzbox-6890-lte/
  • cijfer: 9.3

Conclusie

Zoek je een router met overal snelle wifi, hoog bereik en gebruikersgemak? Koop dan deze toprouter! Via de gratis apps kan zelfs een beginneling in potentie ingewikkelde zaken configureren zoals security, NAS-opslag en telefonie. Onverhoopt geen wifi via je dsl-verbinding? Dan heb je de zekerheid van 4G dat automatisch het stokje overneemt.

 

afbeelding van Jeroen van Onselen

Jeroen van Onselen | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jeroen