'Ook de verwerking van medische gegevens wordt door de cloud bespoedigd'

Gastexpert: Betere medicijnen dankzij de cloud

Danilo Poccia
In vele sectoren en industrieën doen bedrijven hun voordeel met de voordelen die de cloud biedt. Het feit dat supersnelle computers te allen tijde beschikbaar zijn, maar bedrijven alleen hoeven te betalen wanneer zij ze gebruiken, zorgt voor een hoop mogelijkheden. Zo ook in de farmaceutische en medische industrie, die in de cloud een krachtige motor hebben gevonden.

Van alle medicijnen, vaccins en behandelingen die vandaag de dag ingezet worden, is maar liefst 40 procent ontwikkeld met behulp van biotechnologie. Experts verwachten dat biotechnologie binnen afzienbare tijd een grote rol gaat spelen op het gebied van gepersonaliseerde medicijnen: studies als farmacogenetica en proteomica maken al gebruik van biotechnologie en computers om op basis van de genetische informatie van een patiënt een accuratere diagnose te stellen. Computers zullen mogelijke combinaties en toepassingen berekenen en proberen om tot nieuwe medicijnen te komen. Computers worden met de dag krachtiger, en kunnen dankzij de ontwikkeling van clouddiensten op grote schaal ingezet worden.

Virtuele supercomputers

Bedrijven hoeven rekenkracht niet meer lokaal te plaatsen of aan te schaffen: het is veel handiger en goedkoper om het in te huren. De Amerikaanse IT dienstverlener Cycle Computing bouwde met behulp van de cloud een virtuele supercomputer met 50.000 cores, die in staat is om binnen drie uur 21 miljoen verbindingen in medicijnen te testen. Dat scheelt geld (de totale kosten zijn minder dan $4,900, wat voor zulk grootschalig onderzoek een schijntje is), én tijd: zulke onderzoeken bestaan uit meerdere rondes, waarbij het niveau van nauwkeurigheid elke ronde toeneemt.

Door gebruikmaking van cloud computing is het mogelijk om drie keer meer verbindingen te testen dan met zelf gerunde computers mogelijk zou zijn. Bovendien is het algoritme dat op de data wordt losgelaten ook ingewikkelder omdat de cloud veel meer computerkracht kan leveren. Er zullen minder combinaties ten onrechte worden afgekeurd, en dus zal er sneller succes zijn. Bovendien kunnen onderzoekers in een handomdraai capaciteit terug- en opschalen wanneer specifieke onderzoeksprojecten daarom vragen.

Razendsnel en goedkoop gegevens toevoegen

Ook de verwerking van medische gegevens wordt door de cloud bespoedigd en vergemakkelijkt. HealthSuite van Philips gebruikt de cloud om vijftien petabyte (15.000 terabyte) aan medische gegevens te analyseren, categoriseren en organiseren zodat ziekenhuizen, apotheken en andere zorgverleners er snel, eenvoudig en veilig gebruik van kunnen maken. En de hoeveelheid geanalyseerde gegevens groeit met de dag: miljoenen verbonden apparaten, sensoren, en mobiele apps vergaren dagelijks data.

Dankzij de cloud is Philips in staat deze gegevens – een petabyte per maand - in hoog tempo toe te voegen; met gebruikmaking van eigen infrastructuur zou zoiets veel langer duren, en ook veel duurder zijn. In een sector waar bezuinigd moet worden is elke euro die naar zorg in plaats van ‘randzaken’ gaat, er één. Dankzij de cloud blijft er meer geld beschikbaar voor innovatie.

Veiligheid op de eerste plaats

Medische gegevens zijn privacygevoelig, en dus moeten deze goed beschermd worden: niemand vindt het een prettig idee dat cybercriminelen mogelijk met persoonlijke data aan de haal kunnen gaan. Bestanden zijn in de cloud echter veiliger dan op lokaal gerunde omgevingen; niet alleen kunnen kwaadwillenden er fysiek niet meer bij in de buurt komen, maar cloudproviders moeten ook aan specifieke standaarden en regelgeving voldoen. Anders mogen ze hun diensten niet aan bedrijven in streng gereguleerde sectoren aan bieden, zoals de medische maar ook de financiële sector. Een voorbeeld is ISO 9001, dat kwaliteitsmanagement voorstelt op basis van principes als focus op de klant, procesmatige aanpak en continue verbetering. Een ander voorbeeld is ISO 27018, dat gaat over bescherming van persoonlijke data in de cloud.

Daarnaast moeten internationaal actieve cloudproviders kunnen garanderen dat data binnen de grenzen van een bepaald land of regio blijft. Bij Amazon Web Services hebben klanten de keuze uit twaalf regio’s, met ieder hun eigen veiligheidsspecificaties. De data blijft waar de klanten deze willen hebben, zodat ze er altijd zeker van zijn dat de lokale compliancy is gewaarborgd. Daardoor is de AWS Cloud door De Nederlandsche Bank verklaard als veilig voor gebruik door Nederlandse financiële instellingen.

We staan pas aan het begin

De potentie voor medische vooruitgang is enorm. Veel winst zal worden geboekt op het gebied van gepersonaliseerde gezondheidszorg. Daardoor wordt de beste behandeling voor patiënten mogelijk, omdat deze is afgesteld op hun specifieke behoeften, genetische aanleg en andere gezondheidsfactoren. Als we meer data kunnen verwerken, wordt medische zorg effectiever, beter en gerichter. De cloud is daadwerkelijk een motor voor betere medische zorg.

afbeelding van Danilo Poccia

Danilo Poccia | Technical Evangelist, Amazon Web Services

Bekijk alle artikelen van Danilo