Gastexpert: DECT, de beste keuze voor mobiliteit op de werkvloer

Redactie WINMAG Pro
Als een van de meest toonaangevende, draadloze, digitale spraaktechnologieën heeft DECT een stevige positie veroverd binnen de zakelijke markt. Door de jaren heen verschoven we van single cell naar multicell, waarmee grotere bedrijven de technologie op grote schaal inzetten en kleine bedrijven profiteren van meer dekking.

Vervolgens combineerden we DECT met IP. Door integratie van het datanetwerk en telefonie biedt dit veel extra mogelijkheden voor meer efficiëntie en productiviteit. Inmiddels is DECT IP flink gegroeid, en het lijkt erop dat deze trend zich voorlopig zal blijven doorzetten.

Mobiele en DECT-technologie

Elke consument heeft tegenwoordig een mobiele telefoon. En misschien wel eentje extra, als tweede device of back-up. Het succes van mobiele telefonie binnen de consumentenmarkt opende de deuren binnen de zakelijke markt. Bring Your Own Device (BYOD) werd populair en mobiel internetten doe je nu in vrijwel elk Europees land zonder extra kosten. De vraag die zich nu opdringt: kan de DECT-telefoon nog concurreren met de mobiele telefoon? Het antwoord is simpel. Buiten of onderweg is een smartphone zonder twijfel je beste vriend. Maar als het gaat om bereikbaarheid in (kantoor)gebouwen biedt DECT nog steeds voordelen ten opzichte van mobiele telefonie.

Wat maakt DECT zo speciaal?

Ik durf te stellen dat DECT zijn sterke positie zal behouden. De reden? Om te beginnen is DECT extreem stabiel. De radiotechnologie is digitaal, versleuteld en heeft zijn eigen bandbreedte in de frequentiereeks 1,8 – 1,9 GHz. DECT-transmissie is extreem krachtig en beslaat idealiter zo’n vijftig meter binnen en zo’n driehonderd meter buiten. Dat laatste is vooral ideaal voor werknemers die vaak buiten bezig zijn. Denk aan autohandelaren die van garage naar showroom en parkeerplaats lopen, of medewerkers van een tuincentrum die veel buiten werken. Met de juiste instellingen kun je ook overal ín een gebouw bellen. Ja, zelfs in de kelder, waar mobiele telefoons vaak last hebben van slecht bereik door bijvoorbeeld een kooi van Faraday of dikke muren.

Sommige bedrijven kiezen voor Voice-over-Wi-Fi, maar ontdekken al snel dat het ontwerpen en inzetten van zo’n netwerk een uitdaging is en dat de kwaliteit en veiligheid niet op kunnen tegen DECT. En juist dat zijn basisbehoeften van eindgebruikers, die eenvoudigweg probleemloos en betrouwbare communicatie willen. DECT is de enige technologie die optimaal bereik binnenshuis garandeert en elk gesprek digitaal ondersteunt.

DECT-technologie is tevens het meest kostenefficiënt. De basisstations en handsets zijn vaak aantrekkelijker geprijsd dan andere devices. Bovendien is de gemiddelde levensduur van een DECT-device veel langer dan die van een mobiele telefoon. Ook het vervangen van een toestel – bijvoorbeeld in het geval van verlies of beschadiging – is goedkoper. En volgens de laatste ontwikkelingen wordt er geen maandelijkse fee gerekend, behalve de algemene kosten van het bedrijf voor gelijktijdige telefoontjes.

Ongeacht de prijs moeten we natuurlijk niet vergeten dat het uiteindelijk allemaal draait om de eindgebruikers. Gebruiksvriendelijkheid is voor hen het belangrijkste aspect. Neem ons R650H-model, met 320 uur stand-by-tijd en veertien uur gesprekstijd. Geen mobiele telefoon die daar tegenop kan. Dit soort prestaties, in combinatie met de betrouwbaarheid en schaalbaarheid, zijn de sleutel tot het succes van DECT.

Ondersteuning van verschillende sectoren

Concluderend kunnen we stellen dat DECT een succesvolle geschiedenis kent en nog altijd diverse voordelen biedt. Maar hoe ziet de toekomst eruit? Om te beginnen verwacht ik een toename in gespecialiseerde diensten voor specifieke sectoren of bedrijven, waarbij het smart office en office automation een belangrijke rol zullen spelen. Denk aan hospitality, zware industrie of de gezondheidszorg. Elke sector streeft een specifiek doel na en heeft daarom behoefte aan een op maat gemaakte oplossing voor communicatie en samenwerking. Zo wordt in de gezondheidszorg steeds meer gebruikgemaakt van automatische sensoren.

In andere sectoren ligt er steeds meer focus op beveiliging en automatisering. Om dit soort ontwikkelingen mogelijk te maken gaan draadloze technologieën de strijd met elkaar aan, maar welke technologie heeft de voorkeur? DECT met zijn ULE (Ultra Low Energy) staat in de lijst van de beste draadloze technologieën voor short range-communicatie, inclusief datasignalering, beheer- en statusinformatie. Ons Gigaset Elements-portfolio is een voorbeeld van het draadloze succes van DECT-ULE binnen het opkomende marktsegment van beveiliging en automatisering. En vergeet niet dat DECT sowieso al een van de meest veilige radiotechnologieën is die er bestaat. De ontwikkelingen op dit gebied gaan door, met een sterke focus op afluisterbeveiliging en beveiliging van verlies van intellectuele eigendom.

De toekomst: aanpassen aan behoeften

De toekomst is onvoorspelbaar. Wat we wel weten is dat iedere werknemer in een bepaalde sector of functie specifieke communicatiebehoeften heeft, en altijd op zoek is naar de beste oplossing. Dit vertaalt zich in de behoefte aan communicatietools met veel functies, om hen te ondersteunen tijdens hun dagelijkse activiteiten. Sommige mensen hebben robuuste, stevige devices nodig. Andere kiezen voor een kleine handset die past in hun broekzak of eenvoudig aan een riem te bevestigen is. En de werknemer die altijd onderweg is, profiteert van onze Gigaset smartphones met Fixed–mobile convergence – voor gebruik van beschikbare gegevens van zowel het mobiele als vaste netwerk – en dual-SIM – voor het combineren van een zakelijke en privé-simkaart.

DECT is een bewezen standaard die veel technologische ontwikkelingen heeft doorstaan en een sterk imago heeft als de beste keuze voor professionele bedrijfscommunicatie. Gigaset pro is trots om onderdeel uit te maken van deze geschiedenis, die ons inspireert om te allen tijde kwalitatieve, eersteklas producten te bieden.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie