Gebruik Facebook daalt hard

Geert van der Klugt
Eén miljoen gebruikers minder in één kwartaal: Facebook-gebruik in Europa blijft afnemen. In totaal gebruiken 375 miljoen Europeanen het medium nog altijd regelmatig. Toch onderbouwt de kwartaalafname de negatieve schijnwerper waar het sociale netwerk mee kampt.

Waar het aantal Europese gebruikers sinds het derde kwartaal van 2016 uitsluitend steeg, zien we sinds het tweede kwartaal van 2018 daling. 

Plaatsgebonden

Opvallend is het onderhouden succes in zowel Amerika en Canada, Azië en resterende werelddelen. In totaal zijn er nu ruim 1,49 miljard dagelijks actieve gebruikers en 2,27 miljard maandelijks actieve gebruikers. Dat is respectievelijk een groei van 9 en 10 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden.

Facebook-advertenties

'Meer dan 2 miljard mensen gebruiken een dienst van Facebook', stelt Facebook-ceo Mark Zuckerberg. Inclusief in dat totaal is dienstgebruik van WhatsApp, Instagram en Messenger. Opvallend is Facebook's primaire inkomstenbron: ruim 92 procent komt binnen via mobiele advertenties. Vorig jaar was dat nog 88 procent. 

Senaat

Facebook's Europese cijfertrend kan in ogenblik verklaard worden door recente media-uitingen. De start van de cijferdaling valt samen met Mark Zuckerberg's verschijnen voor het senaat van de V.S., welk voortkwam uit internationale kritiek op Facebook's gegevensverwerking. Benoemingen als 'dubieus' en 'onmenselijk' bleven in deze zittingen niet spaarzaam; oordelen die sindsdien afgeven op eindgebruikers.

Meer weten? Lees verder over het Cambridge Analytica-dataschandaal. 

afbeelding van Geert van der Klugt

Geertvan der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanGeert