Geeft antivirus je daadwerkelijk volledige bescherming?

Redactie WINMAG Pro
Hackers zijn steeds slimmer en vernuftiger bij het achterhalen van gegevens. Verschillende trucs worden ingezet om gevoelige data te achterhalen, zoals wachtwoorden, persoonlijke gegevens of creditcardgegevens. Een antivirusprogramma alleen geeft in dit geval geen volledige bescherming tegen al deze bedreigingen.

Men gebruikt antivirusprogramma’s op computers om deze te beschermen tegen vervuilde software en verschillende soorten virussen. Deze worden automatisch geüpdatet zodat de computer beschermd is tegen de meest recente bedreigingen.

Wat is een VPN?

VPN staat voor Virtual Private Network (https://nordvpn.com/nl/). Een VPN zet een versleutelde, beveiligde verbinding op met een externe server. Het dataverkeer wordt dan via een externe server het internet op gestuurd. Het IP-adres van de computer is hierdoor niet zichtbaar, maar er wordt een ander IP-adres weergegeven. In essentie biedt een VPN-verbinding drie belangrijke voordelen:
 

  • Veiligheid: het dataverkeer is versleuteld, waardoor externe partijen (zoals hackers) de data niet kunnen onderscheppen.
  • Anonimiteit: doordat het persoonlijke IP-adres is verborgen en het IP-adres van de server wordt aangenomen, is het voor andere partijen niet mogelijk om het persoonlijke IP-adres te achterhalen. Dit verbergt dus ook de identiteit. De computer neemt de identiteit van de server aan. Het lijkt alsof de computer op de locatie van de server staat.
  • Vrijheid: met een VPN is verbinding met verschillende servers over de hele wereld mogelijk. Hoewel bepaalde content in sommige landen verboden is, kan een VPN-verbinding deze content beschikbaar maken. Dit kan door simpelweg een connectie op te zetten met een server in een ander land. Dit wordt veelal gebruikt om bijvoorbeeld streamingdiensten te gebruiken buiten Nederland.

Is een VPN alleen genoeg?

Hoewel een VPN zorgt voor veilig dataverkeer, is het niet in staat om virussen van een computer te verwijderen. Daarnaast kan een VPN ook geen e-mails of websites detecteren waar mogelijk malware op aanwezig is. Het alleen installeren van een VPN is daarom niet voldoende om veilig dataverkeer mogelijk te maken.

Is een antivirusprogramma dan nog noodzakelijk?

Ja, een antivirusprogramma is zeker nog noodzakelijk. Een antivirusprogramma zoekt namelijk naar virussen op de computer en verwijdert deze. Daarnaast helpt het programma bij het detecteren van virussen op webpagina’s of in e-mails. Het antivirusprogramma voert automatisch updates uit, zodat de computer ook beschermd is tegen de nieuwste virussen.

Andere tips voor veilig dataverkeer

Hoewel een VPN in combinatie met een antivirusprogramma veel van het dataverkeer al een stuk veiliger maakt, zijn er nog een aantal andere handige tips om veilig over het web te surfen:

Gebruik een spamfilter voor e-mails

Een spamfilter zorgt ervoor dat mails die niet vertrouwd worden, niet in de Inbox verschijnen. Hierdoor komt men niet in de verleiding om op deze links te klikken. Komt er toch een mail door de spamfilter heen die men niet vertrouwt markeer deze dan als spam. Mails van deze afzender zullen een volgende keer dan automatisch bij de spam worden geplaatst. Spammails zijn vaak te herkennen aan:
 

  • Een onduidelijk e-mailadres.
  • Een algemene aanhef.
  • Vreemd taalgebruik.
  • Vraag om links of bijlagen te openen.
  • De vraag naar persoonlijke gegevens.

Bekijk de links op websites en in e-mails goed voordat je erop klikt

Ook links in e-mail en websites kunnen zogenaamde malware bevatten. Dit is een bepaalde code die hackers schrijven. De code wordt op de computer gezet zodra er op de link geklikt wordt. Dit geeft de hackers toegang tot alle dataverkeer. Het kan dan gaan om wachtwoorden en persoonlijke gegevens, maar ook om creditcard gegevens.

Gebruik een password-manager

Verschillende wachtwoorden voor verschillende applicaties zijn lastig te onthouden. Een password-manager is hiervoor een oplossing. Deze slaat wachtwoorden op voor verschillende applicaties. Een password-manager slaat wachtwoorden op, kan automatisch wachtwoorden genereren die persoonlijk zijn afgestemd en is beveiligd met een ‘masterwachtwoord’. Hierdoor is per applicatie of website een ander wachtwoord mogelijk.

Wijzig regelmatig wachtwoorden

Recentelijk kwam nog in het nieuws dat datalekken bij gerenommeerde bedrijven niet ongebruikelijk zijn. Begin vorig jaar kwam naar buiten dat 3,3 miljoen Nederlandse wachtwoorden op straat liggen. Dit kwam door hacks bij onder meer LinkedIn, Dropbox, Playstation, Uber en eBay. Het echte grote nieuws moet nog komen.

De wachtwoorden zijn steeds gemakkelijk te vinden. Doordat veel mensen wachtwoorden opnieuw gebruiken voor andere accounts, wordt het risico alsmaar groter. Voor het genereren van wachtwoorden is de bovengenoemde password-manager een aanbeveling.

Gebruik gerenommeerde webbrowsers

Het gebruik van gerenommeerde webbrowsers is tevens een aanbeveling. Aangezien veel malware en virussen via een webbrowser je computer binnen komen, is het belangrijk dat een webbrowser regelmatig geüpdatet wordt. Gerenommeerde webbrowsers hebben regelmatig updates die zorgen voor veiliger dataverkeer.

Met deze tips is veilig(er) dataverkeer een garantie. Wijzig regelmatig je wachtwoord, gebruik een antivirusprogramma én een VPN en let vooral goed op rare spammails en websites, dan is de kans op een datalek aanzienlijk kleiner!

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie