Gemeente Zwolle houdt cybersecurity-event over de rol van NIS2-wetgeving binnen cybergeweld bij IT-netwerken van gemeentes

Redactie WINMAG Pro

De toenemende dreiging van cyberaanvallen vormt een aanzienlijk risico voor gemeenten wereldwijd. Het is van essentieel belang dat gemeenten de eerste signalen van mogelijke securityincidenten direct herkennen en hierop anticiperen. Dat zegt Arwi van der Sluijs, CEO van cybersecuritybedrijf NFIR. Het bedrijf organiseert voor de gemeente Zwolle op donderdag 21 maart een landelijk evenement, waar ingegaan wordt op de rol van de nieuwe NIS2-wetgeving binnen cybergeweld bij IT-netwerken van gemeentes.

Het evenement richt zich op professionals die werkzaam zijn in het domein van Cyber Security binnen gemeentelijke organisaties. Diverse interne en externe sprekers geven keynotes over hun expertise.

Sprekers 

Namens Centric deelt Nils Hoole inzichten over de implicaties van de nieuwe NIS2-wetgeving en wat het gaat betekenen voor een organisatie. Bert Alting gaat in op de technische aspecten van de weerbaarheid van gemeentelijke systemen tegen cyberaanvallen. Hoe groot is de impact van een Security Incident bij een gemeente? Doret Tigchelaar en Gert Koopman bespreken de mogelijke impact van securityincidenten bij gemeenten en doen suggesties voor effectieve crisisbeheersing.

Monitoring zeer onderbelicht 

Ruben Baauw presenteert diverse strategieën over hoe effectief te monitoren op digitale dreigingen binnen het IT-netwerk van gemeenten. “We merken uit de gemeentelijke sector dat deze discipline zeer onderbelicht is en dat er grote risico’s bestaan welke steeds groter worden. Een gemeente heeft veel persoonlijke gegevens van burgers als adresgegevens, geboortedata, en zelfs medische of financiële informatie. Het beheren van zulke gegevens brengt inherent privacyrisico's met zich mee. Verder hebben gemeentes soms beperkte middelen en expertise om effectieve beveiligings- en privacymaatregelen te implementeren en te handhaven, wat hen kwetsbaar kan maken voor datalekken en andere privacygerelateerde incidenten. Daarom is het cruciaal voor gemeentes om strenge beveiligingsprotocollen en privacybeleid te implementeren en hier ook structureel op te monitoren. Zeer belangrijk om deze risico's te minimaliseren en het vertrouwen van burgers te behouden.”

‘Het gevaar loert’ 

“Het is van cruciaal belang dat we niet afwachten op wat er misschien komen gaat. We moeten kunnen anticiperen op dreigingen van buitenaf en wellicht het cybergeweld voor kunnen zijn. Dit kan door preventief te handelen en NIS-2 wetgeving zo efficent mogelijk inte zetten. Het gevaar loert, en gemeentes moeten zich voorbereiden,” aldus Van der Sluijs.

Het event heeft plaats op donderdag 21 maart, aanvang 14.00 uur in Zwolle. Professionals met als werkgebied Cyberbeveiliging bij een gemeente kunnen zich nog aanmelden via de website van NFIR.nl.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie