Geruchten rondom een Microsoft Surface-smartphone houden aan

Peter Güldenpfennig
Microsoft heeft nog niets bevestigd over een mogelijke Surface-smartphone, maar de geruchten over het toestel houden aan. Reden hiervoor is het eerder deze maand ingediende patent van Microsoft gecombineerd met het Andromeda-project.

Beeld: @D_Breyer

Ondanks dat Microsoft vorig jaar de stekker trok uit Windows 10 Mobile, heeft het bedrijf de smartphone-markt alles behalve verlaten. Zo ondersteunt Microsoft al enkele jaren actieve mobiele platformen als Android en iOS volop door hun software als apps naar deze platformen te brengen.

Dat is echter software. Wat hardware betreft dacht iedereen dat Microsoft de handdoek wel in de ring had gegooid, ondanks dat het Surface-portfolio zich goed leent voor een smartphone op dit platform. Logisch dus dat er al lang geruchten gaan over een Surface-smartphone. Dat er referenties aan een mobiel device in de code van software van Microsoft zijn gevonden zorgen er voor dat deze geruchten aanhouden. Bovendien past een dergelijk device binnen het Andromeda-project van Microsoft.

Microsoft Andromeda

Het Andromeda-project omvat zowel software als hardware en moet van Windows een platform maken wat niet afhankelijk is van bepaalde hardware- of architectuur-configuraties. Het platform heeft een mobile first-strategie, en een mobiel device als een smartphone is dan ook een goede kandidaat om het project aan de wereld te tonen.

Opvouwbare Microsoft Surface-smartphone

De patenten die eerder deze maand zijn ingediend hinten naar een opvouwbare smartphone met een clamshell-design en twee schermen die dankzij de zogenaamde Live Hinge een naadloze vorm kent. Zo heb je dus drie modi tot je beschikking: het device dichtgeklapt, een tabletmodus waarbij beide schermen één display vormen en beide kanten 360 graden omgeklapt en je een back-to-back-device hebt.

Als de Microsoft Surface-smartphone daadwerkelijk in ontwikkeling is, is het duidelijk dat het toestel niet in dezelfde race zit als de Galaxy-smartphones van Samsung en de iPhone van Apple. In plaats daarvan lijkt Microsoft te mikken op productiviteit, iets waar de stylus op de renders van de Surface-smartphone ook naar hint.

Een slimme zet, want het Windows-platform is nog steeds het meest gebruikte platform in de zakelijke markt. En ondanks dat er al eerder een gooi werd gedaan naar de zakelijke markt met Windows toestellen (zoals de HP Elite x3), zien we een device zoals deze meer kans maken. De vormfactor is immers zo anders dan wat we gewend zijn dat het onmogelijk gezien kan worden als een luxe Lumia-device, voorheen de voornaamste smartphones voorzien van Windows.

Of en wanneer het toestel kunnen verwachten is nog niet bekend, maar dat we nog dit jaar iets horen lijkt een given te zijn.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter