Getest: de gloednieuwe Surface Go 2 en Surface Book 3

Redactie WINMAG Pro
Microsoft introduceerde onlangs een nieuwe reeks Surface-producten. De Surface Go 2, Book 3, Headphones 2, Earbuds en Dock 2 zijn inmiddels verkrijgbaar. Gezien we tot nog toe het gros van de Surface-lijn in eigen handen hebben gehad, durven we onszelf expert te noemen. De uitnodiging om de Surface Go 2 en Surface Book 3 te reviewen ontvingen we dan ook met open armen.

Eerdere Surface-producten wisten vermogen en mobiliteit te combineren. De vraag naar de mogelijkheid om waar en wanneer dan ook te werken deed zich immers ook vóór COVID-19 aan.

Breekt het moment van een nieuwe release aan, dan zijn onze verwachtingen groots. Gelukkig stellen de nieuwe designs niet teleur. De devices sluiten uitzonderlijk goed aan op de behoeften van modern werk. Aan de ene kant is dat een toevalstreffer te noemen, aangezien niemand had kunnen weten wat COVID-19 voor de werkweek zou betekenen. Anderzijds was COVID-19 geen opportune: Microsoft streeft al jaren naar connectiviteit en mobiliteit, en het zijn precies die eigenschappen die uitblinken.

De nieuwe Surface Go 2 en Surface Book 3 - maar ook releases Surface Headphones 2 en Surface Earbuds - ondersteunen je op elke denkbare locatie.

De Go 2 weet een ongelooflijke verhouding tussen vermogen en gewicht te bereiken; de Book 3 slaagt in het evenaren van een krachtige desktop. Beide primeurs lenen zich bij uitstek voor de moderne professional. Wij namen de devices onder de loep. Dit is onze ervaring. 

Surface Go 2 

De Surface Go 2 is een betaalbare en draagbare 2:1 in het Surface-assortiment. Hetzelfde dunne, lichte ontwerp van de oorspronkelijke Go staat centraal. De display is wat groter (10,5 inch) en de batterijduur werd verlengd. 

Opvallend zijn de verhoogde prestaties: het model presteert 64 procent sneller, wat grotendeels te danken is aan de gloednieuwe 8th Gen Intel-processor.

De Go 2 weegt 544 gram en levert GPU-, CPU- en SSD-prestaties die in vrijwel elk (thuis)kantoor voldoen. Artikel vervolgt onder deze afbeelding.

De Surface Go 2 sluit in elk opzicht aan op de nieuwe realiteit. Het model bevat twee Studio Mics, wat een enorm helder stemgeluid oplevert. Achtergrondgeluid wordt gereduceerd, met kwalitatieve vergaderingen als gevolg. Hierdoor communiceer je onafhankelijk van lokale audioapparatuur. De 5MP-camera (voorkant) en 8MP-camera (achterkant) spelen verder op die onafhankelijkheid in, aangezien deze toevoegingen altijd voor scherpe beelden zorgen. Een nieuwe app maakt het mogelijk om de camera te gebruiken om whiteboards te scannen, wat hand in hand met afstandswerk samengaat. 

De Surface Go 2 wordt geleverd in diverse kleuren. Accessoires zijn in een bijbehorende kleur verkrijgbaar. Dankzij een kostenefficiënt prijskaartje van € 459,- (incl. btw) raden we de toevoeging volmondig aan. 

Surface Book 3

Met de Surface Book streeft Microsoft naar het vermogen van een desktop in de flexibele huls van een 2-in-1. Dat is gelukt.

De Surface Book 2 was krachtig, maar vergelijkt niet bij de 50 procent snellere Book 3. Het nieuwe vermogen is grotendeels te danken aan een nieuwe 10th Gen Intel CPU, NVIDIA-discrete GPU, RAM tot 32 GB en de snelste SSD die Microsoft ooit heeft ingezet.

Artikel vervolgt onder deze afbeelding.

De grafische kaart hangt af van configuratie. De Book 3 wordt met een voordelige optie geleverd, wat zich vooral leent voor bedrijven die op de GPU willen besparen, maar niet zonder het vermogen van de CPU, RAM en SSD kunnen. Kies je voor de meest krachtige GPU, dan betaal je wat meer, maar gaan grafische werkzaamheden en gaming erop vooruit.

De batterijduur is tot 17,5 uur verlengd en het model wordt als 13 inch of 15 inch geleverd. In beide gevallen beschikt het device over een kristalhelder, high-DPI display. De trackpad is nauwkeurig, het toetsenbord werelds. Dat laatste moet je overigens zelf aanvoelen voordat je begrijpt hoe prettig de Book 3 werkt. Het model weet zijn prijskaartje van € 1.799,- waard te maken.

Surface Pen & Dial

Zowel de Surface Go 2 en Surface Book 3 zijn te bedienen via touch. Hierbij komt de Surface Pen optimaal tegemoet. Deze digitale pen is apart verkrijgbaar en levert een natuurlijke schrijf- en tekenervaring met inkt die in realtime uit de pen stroomt. Via de kantelondersteuning kun je je schetsen op dezelfde manier inkleuren als met een grafietpotlood. Surface Pen levert ook artistieke precisie met 4.096 drukpunten die reageren op de lichtste aanraking.

Artikel vervolgt onder deze afbeelding.

Eveneens apart verkrijgbaar en absoluut meldenswaardig: de Surface Dial. Het device biedt een volledig nieuwe manier om op de meest natuurlijke, meeslepende manier te communiceren en te creëren met technologie. Je kunt fysieke hulpmiddelen in de digitale wereld opslaan, aanpassen, openen, navigeren en een nieuwe vorm geven. Houd Surface Dial vast om een radiaal menu met tools weer te geven waarmee je eenvoudiger en sneller de dingen kunt doen die je leuk vindt. Met Surface Dial in de ene hand en Surface Pen in de andere, kun je je creativiteit de vrije loop laten dankzij eenvoudige toegang tot de snelkoppelingen, besturingselementen, tekengereedschappen en meer.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie