Getest: Gigaset Smart Home Alarmsysteem

Redactie WINMAG Pro
De Nederlandse Politie stelt dat er in 2019 108 woninginbraken per dag werden onderzocht. Inbraak blijft - coronacrisis of niet - veelvoorkomend. Het belang van huisbeveiliging mag daarmee geen verrassing heten. Dus ontwikkelde Gigaset een reeks slimme security devices voor de beveiliging van woningen, kantoren en alles daartussenin. In oogopslag niet uniek, want met diensten als Nest Secure en Ring timmeren ook Google en Amazon keihard aan de weg. Toch, blijkt uit onze uitgebreide review, weet Gigaset zich te onderscheiden. Dít is waarom.

Gigaset Smart Home-systemen bestaan uit bewegingssensoren, sirenes, veiligheid-scamera’s en rook-detectoren. Prijzen en grootten verschillen, maar elk systeem heeft een aantal sterke ontwerpeigenschappen in gemeen.

De devices die samen een systeem vormen zijn centraal aan te sturen. Via de Gigaset app beheer je bijvoorbeeld de gevoeligheid van een bewegingssensor, sirene of lampen die aan of afgaan bij poging tot inbraak. Deze software draait in veilige en stabiele Duitse cloud, wat het mogelijk maakt om op een device, tijd en plek naar wens te beheren.

Installatie is gemakkelijk. Elk systeem telt een basisstation. Dit station sluit je aan op het lokale netwerk, waarna je Gigaset Smart Home-devices draadloos met het station verbindt. Zoals eerder genoemd doelen we met dergelijke devices op beweingssensoren, sirenes, veiligheidscamera's (outdoor en indoor) en rookdetectoren. Een basisstation accepteert maximaal 48 van deze devices, wat in de praktijk voldoende biedt voor de beveiliging van gigantische, kilometer grote bedrijfsterreinen. Toch is de meerwaarde van Gigaset Smart Home absoluut niet weggelegd voor dergelijke beveiliging.

Met een device of vier - twee camera’s, deur-, raam- en algemene sensor - voorzie je in een handomdraai in de veiligheid van een woning en tuin. Het basisstation sluit je aan, camera’s en sensoren plaats je op locaties naar wens en via de app overzie je het geheel.

Werking

Je bepaalt zelf wat en wanneer de sensoren opdragen bij het herkennen van beweging. Zo is het mogelijk om uitsluitend op specifieke dagen en tijdstippen app-meldingen te ontvangen wanneer de sensor iets oppikt. Heb je graag dat de sirene alleen overdag afgaat bij het forceren van een raam, dan configureer je dit in een handomdraai. Camera’s sturen realtime video naar de app en opnamen zijn automatisch aan te vangen bij de herkenning van beweging. Deze video's zijn eenvoudig te downloaden en delen zodat beelden snel gedeeld kunnen worden met hulpdiensten.

De systemen haken in op Amazon Alexa, Google Home of Philips Hue. Gigaset wordt door bestaande smartopstellingen herkend, waarna het tevens mogelijk is om licht- en stemdevices via de app aan te sturen.

Tot slot

Onderaan de streep weet Gigaset een daadwerkelijke ‘one-stop shop’ te vormen voor huisbeveiliging. Het maakt niet uit wat er reeds in huis is, gebruiksgemak staat voorop en prijzen zijn relatief voordelig. Hoewel basisstations en devices apart verkrijgbaar zijn, raden we de samengestelde pakketten aan. De door ons getoetste in- en outdoor box, bestaand uit een basisstation, twee camera’s en twee sensoren, bevestigt dat huisbeveiliging niet langer weggelegd is voor early adopters en bijzonder technische huiseigenaren, maar werkelijk door iedereen kan worden ingezet.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie