Gezichtsherkenning in conflict met mensenrechten

Geert van der Klugt
‘Het verleden leert ons dat overheden altijd technologieën als gezichtsherkenning gebruiken om gekleurde mensen, religieuze minderheden en immigranten te benadelen.’ In een drietal brieven, verstuurd naar uitvoerenden van Amazon, Google en Microsoft, draagt een coalitie van 90 mensenrechtengroepen de giganten op om van de verkoop van gezichtsherkenningstechnologie aan overheden af te zien.
‘We bevinden ons op een keerpunt. De keuzes van partijen als Amazon, Google en Microsoft, zullen bepalen of de komende generaties zonder angst religie kunnen uitoefenen, kunnen protesteren of simpelweg een eigen leven kunnen leiden’, vertelt Nicole Ozer, Technology and Civil Liberties-directeur bij ACLU California.

Gezichtsherkenning

Rapportage over de schimmige betrokkenheid van de FBI in de ontwikkeling van Amazon’s Rekognition-technologie wakkerde de verzending van de brieven aan. Nadat de FBI het systeem voorstelde aan de Amerikaanse immigratieautoriteit – dezelfde partij die onlangs is aangeklaagd voor zijn wrede immigratiebeleid, blijkt Amazon geen problemen te hebben met het bijdragen aan de ‘Big Brother-ambities’ van de US.

‘We steunen het defensiedepartement. Ligt het aan mij, dan blijft dat ook zo’, verklaarde Amazon CEO Jeff Bezos in een interview. ‘Het maken van de juiste keuzes hoort bij leiderschap. Ook wanneer deze keuzes, zoals rondom Rekognition het geval, onpopulair zijn.’

Google

Alhoewel Bezos potentieel misbruik van grootschalige gezichtsherkenning erkent, stelt Amazon de technologie beschikbaar. Google daarentegen, blijkt bedachtzamer.

‘Gezichtsherkenning heeft een plek in het vinden van vermiste personen. Anderzijds vereist ontwikkeling van gebruik van de technologie zorgvuldige overwegingen. We moeten ten allereerste weten of de uiteindelijke toepassingen aansluiten bij onze normen en waarden, om misbruik te voorkomen’, vertelt Kent Walker, SVP of Global Affairs bij Google.

Elke voor misbruik vatbare technologie heeft een tegenbeweging. Ligt het aan de maatschappij, dan zijn we jaren verwijderd van een Orwelliaanse wereld. Anderzijds kan controversie vooruitgang tegenwerken. Amazon toont dat het bedrijfsleven vrij is om zaken te doen met een overheid, zolang de overheid hiervoor open staat. Ongeacht óf gezichtsherkenning massaal toegepast gaat worden -- spaarzame controle baart zorgen.

afbeelding van Geert van der Klugt

Geert van der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Geert