Glasvezel internet op steeds meer plaatsen

Redactie WINMAG Pro
In steeds meer gemeenten wordt glasvezel aangelegd. Het zorgt namelijk voor snel en stabiel internet. De data wordt veel sneller verstuurd dan bij een kabel- of dsl-verbinding.

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over glasvezel.

Wat is glasvezel?

Glasvezel bestaat uit kabels die zijn gemaakt van vezels van glas. Via deze kabels wordt razendsnel data heen en weer gestuurd. Door de hoge bandbreedte en de snelle verbinding via lichtsignalen, is het signaal een stuk sneller dan bij een stroomsignaal. De uploadsnelheid is even hoog als de downloadsnelheid. Iets downloaden en versturen gaat dus even snel.

Postcodecheck

Glasvezel is niet overal beschikbaar. Het onderzoeksbureau Stratix heeft een zogenaamde glaskaart ontwikkeld, waarop je kunt zien waar in Nederland glasvezel internet ligt. Op deze pagina kun je er met een postcodecheck achter komen of jouw huis aangesloten kan worden.

Welk glasvezel abonnement?

Er zijn verschillende aanbieders van glasvezelabonnementen. Je kunt kiezen voor een alleen-internet abonnement - als je alleen gebruikmaakt van streamingdiensten -of voor een internet-en-tv abonnement. Doordat je internet en tv kunt scheiden, kun je bij verschillende aanbieders internet en/of tv afnemen. Een gecombineerd abonnement van één provider is meestal wel voordeliger dan twee losse abonnementen bij twee aanbieders.

Check bij het afsluiten van een televisie-abonnement of je favoriete zenders in het aangeboden pakket zitten. Dit is namelijk niet standaard het geval. Zo voorkom je dat je de verkeerde keuze maakt.

Downloadsnelheid

Je gaat er alleen maar op vooruit als het glasvezel internet sneller is dan het internet dat je nu hebt. Controleer daarom altijd je huidige internetsnelheid, zodat je weet welk abonnement je moet kiezen, om een hogere up- en downloadsnelheid te krijgen.

Waak er ook voor dat je niet teveel betaalt voor je glasvezelabonnement. Een eengezinswoning heeft namelijk al genoeg aan een downloadsnelheid van 500 Mbps. Hiermee kun je smart home en streamingdiensten gebruiken. Grotere huishoudens kunnen beter kiezen voor een downloadsnelheid vanaf 1000 Mbps.

Duur contract en aansluitkosten

Bij een abonnement moet je ook een bepaalde contractduur kiezen. Hoe langer het contract duurt - twee jaar of meer - hoe voordeliger je over het algemeen uit bent. Bij veel aanbieders kan het abonnement overgezet worden of worden stopgezet als je gaat verhuizen. Vaak krijg je ook te maken met aansluitkosten. Maar soms is er een aanbieding

voor een abonnement zonder aansluitkosten waar je gebruik van kunt maken. Als je niet aan een bepaalde aanbieder hecht, is dit een leuke manier om geld te besparen. Lees hier ook over de vrije modemkeuze die volgend jaar in werking treedt.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie