Google eist twee jaar beveiligingsupdates

Jordi Smit
Google zou in contracten met een aantal smartphonefabrikanten hebben vastgelegd dat zij hun toestellen twee jaar lang moeten voorzien van beveiligingsupdates. In het eerste jaar nadat de telefoon op de markt is, zou Google minstens vier beveiligingsupdates eisen.

Contractuele eis Google

Dat schrijft The Verge naar aanleding van het contract voor de EU-markt. Het volgende jaar zouden updates ook verplicht worden gesteld, maar dan zit daar geen minimum aan vat. Het zou gaan om smartphones die na 31 januari 2018 op de markt zijn gekomen. Bovendien worden de smartphones door minstens 100.000 mensen gebruikt. Welke fabrikanten dit contract met Google zijn aangegaan, is onbekend.

Rechtszaak

De kwestie over het updatebeleid leidde dit jaar in Nederland tot een rechtszaak tegen Samsung, aangespannen door de Consumentenbond. De organisatie eiste van de fabrikant dat het zijn toestellen twee jaar lang zou voorzien van beveiligingsupdates. De rechter oordeelde uiteindelijk dat niet kan worden bewezen dat Samsung met zijn updatebeleid gebruikers van zijn telefoon in gevaar brengt.

Software Google

Google is beheerder van het besturingssysteem Android, dat door vrijwel alle smartphonemakers wordt gebruikt. Het bedrijf brengt elke maand beveiligingsupdates uit, waarmee kwetsbaarheden worden gedicht die anders misbruikt kunnen worden. Het is echter aan de fabrikanten om de software daadwerkelijk te updaten, iets wat niet altijd gebeurt.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi