Haal meer uit Google Maps

Google Maps: Meer dan de kortste route van A naar B

Peter Bavinck
Het opzoeken van een locatie of het plannen van een route; iedereen heeft weleens gebruikgemaakt van Google Maps. Maar Maps biedt veel meer mogelijkheden dan ‘alleen maar’ de snelste route van A naar B geven. Daarom: zes handige features en tips op een rijtje.

1. Eenvoudig kaarten maken en delen via Drive

Wat veel mensen niet weten, is dat je via Google Drive kaarten kunt maken, opslaan en delen met anderen. Dit doe je via My Maps. Staat dit nog niet tussen de overige categorieën in je Drive? Klik dan op Nieuw, vervolgens op Meer en dan op Google My Maps. Of lees hier hoe je dit kunt gebruiken voor op je site.

Door Maps te gebruiken via Drive heb je niet alleen altijd toegang tot je persoonlijke kaarten, je kunt deze ook nog eens heel eenvoudig delen met vrienden, familie of collega’s. Handig als je bijvoorbeeld een teamuitje met het kantoor hebt gepland, of wanneer tijdens een familieweekend iedereen op een bepaalde locatie wordt verwacht.

Aan deze routes kun je vervolgens ook nog extra informatie toevoegen over bijvoorbeeld bezienswaardigheden onderweg. En gaat het om een trip van meerdere dagen, waarbij elke dag naar een andere locatie wordt gereisd? Met verschillende lagen kun je meerdere routes toevoegen aan één kaart die door gebruikers getoond of verborgen kunnen worden. Zo houd je alle reisinformatie overzichtelijk in één kaart.

2. Meerdere adressen importeren

Een functie die ik ook graag apart belicht, is de mogelijkheid om meerdere geografische gegevens tegelijk naar een kaart te importeren. Denk bijvoorbeeld aan een spreadsheet met adressen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je op één dag verschillende locaties moet bezoeken voor werk, of als je een dag gaat winkelen in een onbekende stad en je al je favoriete winkels wilt bezoeken.

De opmaak van de kaart kun je vervolgens verder personaliseren. Bijvoorbeeld door je markeringen in verschillende kleuren weer te geven of een ander icoontje te gebruiken. In het eerdergenoemde voorbeeld van de verschillende winkellocaties kan dit bijvoorbeeld het logo van de winkel zijn. Ook kun je informatie toevoegen die naast het icoontje te zien zal zijn, bijvoorbeeld de naam van de betreffende winkellocatie of wat je daar wilt kopen.

3. Deel je kaart met iedereen

Via Drive kun je de kaarten die je via My Maps maakt, delen met specifieke contacten, maar je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om je kaart op je eigen website te publiceren en zo te delen met iedereen die je maar wil. Hiervoor gebruik je de embedded link. Ook het delen van je kaart via social kanalen is mogelijk.

4. Afspraaklocaties automatisch in Maps weergeven

Sinds kort zijn Google Agenda en Google Maps voor Androidgebruikers aan elkaar gekoppeld en dat biedt een aantal handige voordelen. Wanneer je een locatie toevoegt aan een afspraak in Agenda, zie je in Maps automatisch waar je welke afspraak hebt gepland. Nieuw is ook de Aankomend-tab – in het menu te vinden onder Mijn plaatsen. Hier vind je al je geplande afspraken. Door te tappen op een afspraak ga je naar het adres op de kaart. Het switchen tussen beide apps kost je zo maar één tap. Vervolgens kun je heel eenvoudig de navigatie aanzetten.

Wil je een afspraak niet zien in de lijst Aankomend? Geen probleem, je kunt deze heel eenvoudig verbergen.

5 Actuele OV-informatie

Reizigers kunnen Maps ook raadplegen voor actuele reisinformatie over het openbaar vervoer. Het reisadvies bestaat uit dienstregelingen, vertrektijden, vertragingen en storingen. Door deze informatie kunnen gebruikers van Maps nog eenvoudiger snel een reis plannen. Het helpt bijvoorbeeld bij het maken van een afweging tussen de auto en het openbaar vervoer.

6 Offline navigeren en adressen opslaan

Een aantal features in Maps kunnen voornamelijk erg goed van pas komen in het buitenland. Zo is het opslaan van een thuisadres handig voor automobilisten die vaak in het buitenland (of op verschillende locaties in Nederland) aan het werk zijn. Zo zit je binnen enkele seconden op de juiste route naar huis. En wat geldt voor je thuisadres, is ook van toepassing op andere adressen waar je vaak moet zijn, bijvoorbeeld je werk of het kinderdagverblijf.

Daarnaast is het mogelijk om kaarten te downloaden en offline te gebruiken. Dit is erg nuttig als je ergens naartoe gaat waar internet traag is, mobiele data duur zijn of waar je helemaal geen internetverbinding hebt. Denk bijvoorbeeld aan zakenreizen of vakanties in het buitenland.

afbeelding van Peter Bavinck
Door: PeterBavinck

PeterBavinck | Sales engineer G Suite, Google

Bekijk alle artikelen vanPeter