Google tekent doodvonnis Huawei

Geert van der Klugt
Huawei ligt onder vuur. Google besluit om zijn samenwerking met Huawei tot het minimale te beperken. Zo zal Huawei niet langer toegang hebben tot de standaardversie van Android, wat betekent dat nieuwe Huawei-smartphones geen toegang hebben tot Google-apps in de Play Store. Het besluit van Google geldt als keiharde klap voor Huawei, de fabrikant die – buiten de VS om – weer aan de top leek te kunnen komen.

'We houden ons aan het nationale besluit en overwegen de implicaties daarvan', vertelt een woordvoerder van Google. Hij doelt op een Amerikaans staatsbesluit: op basis van legio aan rapporten plaatste Washington Huawei op een lijst van buitenlandse bedrijven die de nationale veiligheid van Amerika ondermijnen.  

Huawei

Huawei zal vooralsnog uitsluitend gebruik kunnen maken van een openbare versie van Android. Deze versie biedt geen toegang tot officiële Google apps en services. Let wel, gebruik je momenteel een Huawei-smartphone, dan ben je veilig: de versperring zal alleen gelden voor devices die in de komende perioden op de releaseplanning staan. 'Google Play en de veiligheidsvoordelen van Google Play Protect blijven werkzaam op bestaande Huawei-devices', voegt de woordvoerder toe.

LEES OOK: Spotgoedkoop: Huawei belooft een 5G-smartphone van € 530,-

De blokkade kan grootse gevolgen hebben. De omstandigheden doen ernaar vermoeden dat Huawei er alles aan zal doen om wél gebruik te kunnen maken van Android en de Play Store: ongeacht een groot Chinees marktaandeel, is Huawei's succes afhankelijk van de Westerse markt – afhankelijk van een samenwerking met Google. Wat er ook gebeurt, de 5G-releases zullen vertraging oplopen. Een groot probleem, want andere 5G smartphone-fabrikanten staan niet stil.

afbeelding van Geert van der Klugt

Geert van der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Geert