Google toont onjuist nieuws over verkiezingsuitslag

Redactie WINMAG Pro
Google is in opspraak gekomen omdat het algoritme van de zoekmachine een onjuist nieuwsartikel over de verkiezingsuitslag in de Verenigde Staten oppikte. Het artikel toonde verkeerde cijfers, nog voordat de cijfers bekend waren.

Wie vorige week zocht op 'final vote count 2016', zag bij de zoekresultaten in het kopje 'in het nieuws',  een artikel van een blog genaamd '70 News'. Een Wordpress-blog dat naar alle waarschijnlijkheid slechts door één iemand wordt gerund. In het artikel staat dat Donald J. Trump zowel de meeste kiesmannen voor zich had gewonnen en de meeste persoonlijke stemmen had gewonnen. Niet alleen zijn de cijfers die 70 News bij het artikel plaatste onjuist, op het moment dat het artikel geplaatst werd, moesten er nog miljoenen stemmen geteld worden.Google toont onjuist nieuws over verkiezingsuitslagLees ook: De tech-top reageert op President Trump

Onjuist nieuws door tweet

De schrijver van het artikel noemt een tweet als bron. De tweet is afkomstig van een gebruiker genaamd Michael, een aanhanger van Trump met extreemrechtse sympathieën. Door deze ene tweet kwam dit nieuwsbericht bij duizenden mensen terecht. 70 News heeft intussen het artikel aangepast naar de correcte cijfers.

Het artikel is nog te lezen op de website van 70 News.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

Redactie WINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie