Grote steden stoppen met wifi-tracking

Jordi Smit
Bedrijven in verschillende grote steden stoppen per direct met het volgen van bezoekers via wifi-tracking. Het bedrijf Locatus, die de wifi-tracking uitvoerde, besloot dit na een publicatie van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Steden met wifi-tracking

Het gaat om onder meer Deventer, Zutphen, Apeldoorn, Arnhem, Groningen, Leeuwarden en Den Haag. In deze steden konden gebruikers via hun smartphone worden gevolgd. De gemeente kan met die gegevens zien waar grote mensenstromen zich bevinden. Daar kunnen zij met maatregelen op inspelen.

Wifi-tracking in strijdt met AVG

In steeds meer steden wordt wifi-tracking toegepast, maar volgens de Autoriteit Persoonsgegevens is dat in strijd met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De privacywaakhond waarschuwde daar eerder dit jaar voor. Inmiddels is 'de wettelijke grondslag daarvoor in Nederland weggevallen', zegt de directeur van trackingbedrijf Locatus tegen De Stentor. Ook aanpassingen om de gegevens te anonimiseren zijn technisch onhaalbaar en te duur.

LEES OOK: 11 stappen om je te wapenen tegen cybercriminelen

Locatus

Locatus is een belangrijke wifitracker in Nederland en meet in tal van Nederlandse binnensteden de bezoekersstromen via wifisensoren. Zo worden in Deventer sinds dit jaar 24/7 de passanten geteld via 22 sensoren in de binnenstad, in opdracht van de gemeente en de ondernemers van Deventer. In heel Europa telt Locatus volgens directeur Gerard Zandbergen dagelijks tussen de tien en twintig miljoen passanten. Via de meetpunten vallen de bezoekersstromen tot op de persoon nauwkeurig te tellen. Zo was te zien dat de Deventer Shopping Night onlangs 48.211 unieke bezoekers naar de binnenstad trok. 

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi