Hét technologienieuws van de week

Geert van der Klugt
Techboom, internetrevolutie, digitale eeuw; legio aan benoeming, elk met eenzelfde boodschap: we leven in een turbulente periode. Navolgend aan immoreel datagebruik, gaat er voor Facebook geen dag voor bij zonder een dramatische openbaring. Rusland A/B-test de mogelijkheid van een intranet op nationale schaal en het Nederlandse Veenman viert binnenkort zijn vermogen om 100 jaar lang succesvol mee te draaien in een alsmaar veranderend IT-klimaat. Presenté: de week tot nu toe.

1. Russische internetisolatie

De Russische autoriteiten gaan Rusland met hulp van internetaanbieders tijdelijk van het wereldwijde internet afsluiten. Het is een gepland experiment om te testen of Rusland kan blijven functioneren zonder dat het internetverkeer buiten de Russische grenzen gaat. Het Russische parlement diende hier eind vorig jaar al een wetsvoorstel over in. Daarin staat dat het Russische internet helemaal op zichzelf staand moet kunnen werken. Het land kan daarop terugvallen als er een situatie ontstaat waarin Rusland zich van het buitenlandse internet wil afsluiten.

Lees verder.

2. Intrusie in kaart

Dat Google en Facebook veel van je weten, dat is voor niemand meer een geheim. Maar wanneer je letterlijk geconfronteerd wordt met hoeveel data ze over jou hebben, dan is het toch even schrikken.

Toch is dat exact wat Dylan Curran heeft gedaan toen hij op Twitter tweet voor tweet uitlegde hoe je erachter kan komen wat Google en Facebook precies van je weten en bijhouden. De collectie tweets bestaat uit 30 in totaal, waarbij hij zijn eigen data gebruikt als voorbeeld hoe minutieus gebruikers worden ‘gevolgd’ door zowel Google als Facebook.

Lees verder.

3. 100 jaar informatietechniek

Informatietechniek anno 1919: het mag geen verassing heten, maar begrippen als data en automatisering dekten een eeuw terug een compleet andere lading dan vandaag de dag. Veenman, gerennomeerd informatievoorzieningsexpert, systematiseert binnenkort 100 jaar lang de informatiestromen van uiteenlopende organisaties. Dát is een viering waard.

Lees verder.

afbeelding van Geert van der Klugt

Geert van der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Geert