Hacker inhuren: een wijs besluit?

Jordi Smit
Hacking is een begrip dat door veel mensen al snel in een verkeerd daglicht wordt gezet. Is dat wel helemaal terecht? Zeker niet, want hacking is van oorsprong niet perse positief of negatief. Hoewel het bedrijfsleven vooral veel negatieve ervaringen kent met hackers, is een hacker inhuren helemaal nog niet zo een slecht idee.

Hacker inhuren: Andere kant spectrum

Een hacker bekijkt de zwakke plekken in je bedrijf namelijk vanaf de andere kant van het spectrum. En dat is voor veel bedrijven een welkome versterking. Iedere onderneming heeft namelijk wel een of meerdere zwakke plekken in de veiigheid van zijn software of IT, of deze nu bekend zijn of niet. Vroeg of laat worden deze ontdekt door kwaadwillenden, wat je uiteraard wilt voorkomen. Daarom is een hacker inhuren helemaal niet zo een gek idee. Of het mogelijk is dit te voorkomen? Je sluit de mogelijkheid nooit volledig uit, maar het is in ieder geval mogelijk om het risico tot uitbuiting van zwakke plekken te voorkomen.

Hacker inhuren: Voldoe aan GDPR

Dat vanaf 25 mei 2018 de General Data Protection Regulation (GDPR) de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) heeft vervangen, hebben veel bedrijven het afgelopen jaar gemerkt. De wet had grote gevolgen voor organisaties die persoonlijke gegevens gebruiken, opslaan en verwerken. Als organisatie wordt er namelijk vanaf die tijd verwacht dat je je uiterste best doet om de data zo goed mogelijk te beveiligen, zowel op organisch als technisch gebied. Om erachter te komen hoe je organisatie de data kan kwijtraken of door kwaadwillenden kan worden verkregen, kun je meerdere stappen ondernemen. Een datalek heeft behoorlijke gevolgen: het kan leiden tot boetes of nog erger, imagoschade. Het voorkomen van dergelijke incidenten staat daarom hoog op de agenda van veel IT’ers. Eén van de manieren om de verdediging op orde te hebben, is het inhuren van hacker. Hij probeert dan de data te achterhalen.

LEES OOK: Hoe de Russen (waarschijnlijk) probeerden de OPCW te hacken

Hacker inhuren: Zie hoe hacker te werk gaat

Met een hacker inhuren zie je met eigen ogen hoe ze te werk gaan én hoe je ze het beste kunt dwarsbomen. Let er wel op dat je de juiste hacker binnenhaalt, de zogeheten white-hat hacker. Deze namen zijn afgeleid van de cowboys waarbij een white-hat een good guy is en een black-hat een bad guy. Er zijn ook grey-hats en zij opereren er precies tussenin.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi